Na koga je Vučić mislio kada je rekao da bi “gađao olovkom svakoga ko je doveo Euleks”? 1Foto: TV Pink/printscreen

“Kurti kreira kriminalnu situaciju, a sada znam da ima podršku zemalja Zapada. Jedino NATO komanda i KFOR-ovi vojnici su bili korektni, a Eulex i ostala banda…

Napisali smo im u izveštaju, srpska policija, ponudili smo stručnjacima iz Eulex-a da dođu u Beograd i ponesu svoju mašinu za poligrafsko testiranje, da testiraju pripadnike našeg MUP-a o hapšenjima određenih lica.

A onda obavestite svetsku javnost da li mi lažemo, ili ne. Gađao bih ovom olovkom svakoga ko je doveo Eulex„, rekao je srpski predsednik Aleksandar Vučić jutros na konferenciji za novinare.

Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX) pokrenuta je 2008. i deluje pod okvirom Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, stoji na sajtu Eulexa.

To je bio i jedan od preduslova za prihvatanje ove misije koje je navodilo tadašnje srpsko rukovodstvo predvođeno predsednikom Borisom Tadićem.

Podsetimo, oktobra 2008. predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da postoji mogućnost da se Brisel i Beograd dogovore oko raspoređivanja Misije EU – Euleks na Kosovu i da taj dogovor potvrdi Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

„Na tome radimo sa svim međunarodnim forumima, i sa SB UN, i sa EU, sa predstavnicima Rusije i SAD, sa svima koji su vitalno bitni za budućnost Kosova i Metohije u Srbiji“, rekao je Tadić.

On je istakao da nije tačno da dolazak Eulexa znači kraj Srbije na Kosovu, ukazujući tada da je misija EU prihvatljiva za Beograd pod tri uslova: da je na Kosovu prisutna uz odluku SB UN, da bude statusno neutralna misija i da ne primenjuje Ahtisarijev plan.

„Ko ima primedbe na te principe, taj ima problem s logikom. Ima političkih stranaka koje obmanjuju građane Srbije i ‘garantuju’ da će Euleks na Kosovu uspostaviti nezavisnost. Naše je da se borimo da se to ne desi“, kazao je Tadić 2008.

Na sajtu Eulexa stoji da je to najveća civilna misija pod Zajedničkom bezbednosnom i odbrambenom politikom Evropske unije. “Sveukupna misija EULEX-a je da pruži podršku odabranim institucijama vladavine prava na Kosovu na njihovom putu ka većoj efikasnosti, održivosti, multietničnosti i odgovornosti, bez političkog uplitanja i u skladu sa međunarodnim standardima za ljudska prava i najboljim evropskim praksama”.

Trenutni mandat EULEX-a pokrenut je za period do 14. juna 2025. na osnovu Odluke Saveta 2023/1095. U okviru svog mandata, Misija obavlja delatnosti nadgledanja, podučavanja i savetovanja i ima ograničene izvršne funkcije.

Godinu dana nakon što je Eulex stigao na Kosovo, potpisan je protokol o saradnji između misije Eulexa i MUP Srbije. Sporazum predviđa usaglašeno delovanje srpske policije i policije EU razmštene na Kosovu na strožoj kontroli granice, tj. administrativne linije razdvajanja, između Srbije i Kosova. Cilj je efikasnija borba protiv organizovanog kriminala, suzbijanje šverca, trgovine ljudima, narkoticima i oružjem.

„Reč je o protokolu koji će regulisati saradnju u borbi protiv organizovanog kriminala, ilegalne trgovine narkoticima i svim drugim vidovima prekograničnog kriminala i kriminala preko administrativne linije“, izjavio je tadašnji ministar unutrašnjih poslova i zamenik premijera Srbije Ivica Dačić.

Dačić je tada naveo i da MUP Srbije sarađuje sa Euleksom na osnovu Rezolucije UN 1244, izveštaja generalnog sekretara UN Ban Ki Muna i sporazuma od šest tačaka.

Sporazum između MUP-a i Euleksa jedan je od uslova koji su ministri unutrašnjih poslova EU postavili Srbiji, da bi se po preporuci Evropske komisije građanima Srbije ukinule vize za zemlje Šengenskog sporazuma od 1. januara 2010.

U izjavi za Danas, aktuelni ministar inostranih poslova Ivica Dačić, naveo je da su oni tada potpisali sporazum o saradnji MUP-a i Euleksa, te da nije on doveo Euleks, on je već bio tu.

“I to nema veze sa MUP-om. Uputio bih Vas na odluku Saveta bezbednosti čini mi se o tome, a sa tim su se saglasili Tadić i Jeremić, nema veze sa mnom. Ovo je bio tehnički sporazum o saradnji sa misijom koja je već na Kosovu“, kazao je Dačić u izjavi za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari