Na Kosovu danas Lajčak i premijeri Holandije i Luksemburga 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Premijeri Holandije i Luksemburga, Mark Rute i Gzavije Betel, doputovaće danas u posetu Prištini, a na Kosovo će tokom dana doći i specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak, piše Kosovo online. Očekuje se da glavna tema razgovora bude situacija na severu i zahtevi EU za deeskalaciju.

Kako je najavljeno iz kabineta kosovskog premijera, Rute i Betel doputovaće u 8 sati, a na prištinskom aerodromu dočekaće ih premijer Aljbin Kurti, prenela je Gazeta eskpres.

Nakon dočeka, uslediće prvi sastanak, sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani, koja će se, prema najavi, sa gostima iz Holandije i Luksemburga, susresti u 8.30 časova.

Rute i Betel odlaze zatim na sastanak sa premijerom Kurtijem, u 9.20, a zatim će, u 10 sati biti održana pres konferencija.

Osim premijera dve zemlje Beneluksa, u Pirštinu će danas stići i specijalni izaslanik EU Mirsolav Lajčak.

Sastanak Vjose Osmani i Miroslava Lajčaka predviđen je za 15 sati, navedeno je u saopštenju kosovske predsednice, preneo je Dukađini.

Da će Lajčak ove sedmice boraviti u Prištini i Beogradu potvrdio je juče portparol Evropske unije Peter Stano, navodeći da je reč o posetama u sklopu redovnih aktivnosti sprecijalnog izaslanika, sa ciljem unapređenja dijaloga.

Očekuje se da će Lajčak odmah nakon Prištine otputovati u Beograd.

Podsetimo, Rute i Betel su juče boravili u Beogradu i razgovarali sa predstavnicima vlasti i nevladinim organizacijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari