"Na Kosovu je narod u agoniji": Delegacija Srba sa KiM o sastanku sa inicijativom ProGlas 1Foto: printscreen YouTube Press centar UNS

Na Kosovu je narod u tragediji i sada traži izlaz. Izlazak je u katastrofi, jer ljudi izlaz vide u individualnim odlascima, poručio je Momčilo Trajković, predsednik Srpskog nacionalnog foruma iz Gračanice, na koferenciji za medije povodom jučerašnjeg sastanak sa inicijativom ProGlas.

Trajković je ponovo istakao da je ovo prvi razgovor ovog tipa između Srba sa Kosova i jedne ovakve organizacije, a da ova delegacija na ProGlas gleda kao intelektialnu elitu.

Istakoa je da su razogarali o svim temama koje su prema agendi sastanka bile planirane i rekao da iako postoji mimoliaženje u stavovima, postoji međusobno razumevanje i želja za daljom saradnjom.

Dodao je da je posebna pažnja tokom sastanka bila usmerena na diskusiju o novoj strategiji ove delegacije, i podsetio na razgovor sa akademicima koji je takođe imao isti cilj. Trajković je ponovo najavio budući stsanak sa svim predstavnicima opozicije i reko da je cilj i tog susreta isti.

– Moramo da vidimo šta je nova strategija, da se stabilizuje situacija i da se ide dalje – poručio je Trajković.

Istakao je da se SPC nije odazvala na brojne upućene pozive, dodajući da nema razrašenja kososvskog pitanje bez crkve.

– Do sada smo dobijali negativne odgovore. I Crkva ne trebe da se meša u politiku, ali mora i može da utiče na uejdinjenje naroda – poručio je.

Trajković je podvukao da ova nizjava nije u cilju napadanja Crkve, već „vapaj“

– O valsti u Beogradu neću da pričam, ona nas je izdala. Crkva i intelektualna elita su te koje moraju da dignu glavu – dodao je.

Trajković je rako da je najjasniji dokaz posledica pogrešnih politika koje se vode kada je u pitanju Kosovo, statistika upisanih đaka u školama u ovoj šrkolskoj godini, i da se broj upisanih u poslednjim godina drastično smanjio. Obrazložio je da usled takvih argumenata vlast u Beogradu ne može da pobegne od svog dela krivice, a da je to pre svega prihvatanje prvo Brisleskog, a onda i Ohridskog sporazuma.

Insistirao je da su do sada upozoravali da su ključni faktori stabilizacija država, crkva i kosovska elita, ističući pasivnost ovih faktora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari