Na pomolu nova koalicija 1Foto: S. Župljanin

Politička retorika u Novom Pazaru, u poslednje vreme, podseća na onu predizbornu, a glavni akteri su velike bošnjačke stranke.

Poslednjih meseci se spekuliše da dolazi do novog približavanja, nekada dve najveća politička rivala, Stranke demokratske akcije Sandžaka (SDA) i Sandžačke demokratske partije (SDP), koja je stožer lokalne vlasti od 2008. godine u Novom Pazaru. Sve se više govori da će ove dve partije formirati zajedničku vlast u sandžačkim gradovima. Zvaničnih potvrda iz SDA i SDP nema osim šturih objašnjenja „da imaju obavezu da uspostave intenzivnu saradnju u interesu svih građana Srbije, a prvenstveno Bošnjaka“.

Da se vode razgovori o formiranju vlasti u gradovima u Sandžaku, u više navrata prethodnih dana, govorio je osnivač SDP i potpredsednik Vlade Srbije Rasim LJajić jer će to značiti „stabilnost u Sandžaku i iza toga stoji 85 odsto bošnjačke populacije“. Na ove spekulacije, na konferenciji za novinare, osvrnuo se i predsednik Stranke za Sandžak (SZS) Fevzija Murić, čija stranka je koalicioni partner SDP u ovom gradu.

– SZS nije uključena u te pregovore, ali zbog nekih pitanja bilo bi dobro da Bošnjaci postignu konsenzus, jer na ovaj način Srbija zaostaje za Evropom i svetom, a mi zaostajemo za Srbijom, ostajemo slepo crevo u ovoj državi. Prolazak autoputa preko Pešteri je budućnost Sandžaka i cele jugozapadne Srbije, a ako nam to uskrate svi Bošnjaci treba da izađu na ulice i otkažu građansku poslušnost, naglasio je Murić i dodao da se pregovori između SDA i SDP odnose na sve sandžačke opštine. „Mi ćemo podržati tu koaliciju ukoliko dođe do promene vlasti i u Prijepolju, odnosno ako Bošnjaci tamo postanu aktivni i primarni članovi vlasti, a u suprotnom ćemo biti protiv. Sramota je šta su Bošnjaci tamo dozvolili, BDZS i SDA Sandžaka su formirale vlast sa SNS koji je dobio sva rukovodeća mesta, a Bošnjaci su samo privesci“, dodao je on.

Lider SZS ocenio je i aktuelnu situaciju u Novom Pazaru. Rekao je da je „nakon mirnog i stabilnog perioda, političko delovanje bivšeg muftije Muamera Zukorlića dovelo do ponovnog rasta tenzija i destabilizacije ovog prostora, koji svoju retoriku političara prenosi i na džamije“. I premijer Aleksandar Vučić morao je da se opredeli, ali nažalost pogrešno se opredeljuje. Najgore od svega je što je i sam premijer izjavio da je ovo nestabilno područje“, naglasio je Murić i kritikovao zloupotrebu islama u političke svrhe od strane uposlenika Islamske zajednice (IZ) u Srbiji, a to se videlo i čulo na poslednjoj džumi, „na hutbi su se mogle čuti reči kojima se poziva narod na podele i sukobe“. On je optužio IZ u Srbiji da kontinuirano duže igra igru sličnu ISIL-ovoj, da zloupotrebljava i krivotvori veru, da se igra osećanjima vernika, a sve sa ciljem da vernike grupiše da se bore za interese pojedinca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari