Na šta je Francuska upozorila Kosovo? 1foto EPA-EFE/NEIL HALL / POOL

Francuska je danas pozvala Kosovo da se uzdrži od preduzimanja bilo kakve „jednostrane akcije“, koja bi mogla dodatno da eskalira tenzije na severu.

„Francuska najoštrije osuđuje naglo povećanje jednostranih akcija kosovskih vlasti na severu zemlje koje utiču na svakodnevni život srpske zajednice“, navodi se u saopštenju francuskog ministarstva inostranih poslova.

Francusko ministarstvo smatra da postupci kosovskih vlasti ugrožavaju napore za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, „što je preduslov za realizaciju evropske perspektive za obe zemlje“.

Kosovske vlasti su u četvrtak sprovele urbanističke inspekcije na mostu na reci Ibar u probnoj fazi prije ponovnog otvaranja, dok su početkom nedelje zatvorile devet objekata Pošte Srbije na severu Kosova.

Bez obzira na najave otvaranja mosta, ni premijer Kosova Aljbin Kurti a ni ostali kosovski zvaničnici nisu pominjali datum kada bi se to moglo dogoditi.

Vlada Kosova je ranije saopštila da će otvaranju mosta prethoditi tehničke procedure koje će zahtevati „mnogo vremena“ – od ispitivanja infrastrukturne stabilnosti do „revitalizacije“ pojedinih delova mosta.

Juče je izvršena procena stabilnosti mosta i prema prvim informacijama on ispunjava uslove za saobračaj motornim vozilima.

Predstoje i razgovori sa građanima i udruženjima i „sveobuhvatna kampanja o koristi i ciljevima“ otvaranja mosta.

Jedan takav sastanak je održan juče u Skupštini opštine Severna Mitrovica.

Otvaranju glavnog mosta na Ibru se protive predstavnici međunarodne zajednice, EU, SAD, Kfor, vlasti u Srbiji i lokalni Srbi koji pozivaju da se o tome razgovara u okviru dijaloga Prištine i Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari