Na Starom gradu ništa novo, a šta se dešava s formiranjem vlasti na Vračaru i Savskom vencu? 1foto Aleksandar Roknić Danas

Na Starom gradu, Vračaru i Savskom vencu ništa novo – čeka se Bastać, čekaju se Grci, čeka se odluka Opštinske izborne komisije.

Ove tri opštine ušle su u uži krug onih u kojima opzoicija nakon izbora 2. juna ima mogućenost da u koaliciji s drugim opcijama formira vlast.

U fokusu je danima nakon izbora Stari grad, u kome su sem opozicione Biramo Stari grad i koalicije oko SNS-a, u Skupštinu ušle i liste bivšeg predsednika opštine Marka Bastaća i doktora Dejana Žujovića.

Bastaćevih deset odbornika dovoljno da opozicija ima prevlast nad naprednjacima, ali je u razgovorima negde zapelo.

Rok koji su “Biramo” postavili Bastaću, a do kog je trebalo da odgovori hoće li da formira sa njima vlast u ovoj centralnoj gradskoj opštini, prošao je u ponedeljak.

Bastać, koji je do 2020. godine vodio Stari grad, trenutno je u sitauciji da mu se na kantaru meri opoziconarstvo zbog odbijanja da uslovi rokove koje mu “Biramo” postavlja i u javnosti ističe da će odgovor uslediti do kraja sedmice.

Nakon prolaska roka koalicija “Biramo Stari grad” poručila je da u razvodnjavanju i odugovlačenju koje lider “Čuvara Starog grada” po njihovoj proceni čini – ne želi da učestvuje.

Izjave bivšeg predsednika opštine da će razgovarati sa svima, a pregovarati samo s onima koji u potpunosti prihvate program njegovog pokreta “Stari grad 4+4 godine”, koji podrazumeva, između ostalog, očuvenje Bajloni pijave i nedozvoljavanje da se ona “uredi” po ugledu na Palilusku, ali i linijski park, otvorilo je prostor za spekulacije da Bastać sve vreme zapravo kupuje vreme za razgovore s naprednjacima kako bi im omogućio da nastave da očigledan izborni poraz u ovoj opštini preobrate u pobedu.

On s druge strane tvrdi da razgovora sa naprednjacima još nije bilo, dok je predsednica Skupštine Ana Brnabić, koja je i poverenica SNS za glavni grad, govorila da veruje da je lokalni odbor njene stranke kontaktirao Bastaća.

Javnosti je nepoznato gde je tačno zapelo u pregovaranju, da li oko programa ili funkcija, a po izjavama aktera razgovora, pre svega predsednika “Čuvara Starog grada” razlog su programske tačke.

Susedna opština Savski venac u manjem je fokusu javnosti, iako je opoziciji tamo potreban jedan mandat da imaju prevlast nad naprednjacima i tako im oduzmu iz ruku vođenje delom Beograda na čijem se tlu gradi naprenjački projekat “Beograd na vodi”.

Situacija je takva da su opzoicione liste “Biramo Savski venac” i “Kad ako ne sad” Dejana Žujovića imaju isto mandata koliko i koalicija “Savski venac sutra” čiji je stožer SNS. Taj jedan, presudni, mandat pripao je manjinskoj koaliciji slovačke i grčke stranke, a sve zavisi od Bojana Vujoševića, člana Grčke stranke Grka Srbije.

Predsednik ove stranke Vasilios Proveleggios više puta je za Danas govorio da odluku neće doneti centrala stranke, već lokalni odbora, ali još nije poznato na čiju će Vujošević stranu.

No, po političkim krugovima spekuliše se da su se na Savskom vencu svi, sem “Biramo” s naprednjacima oko nove vlasti dogovorili, iako akteri ove priče to u nezvaničnim razgovorima demantuju.

I dok u ove dve opštine sve zavisi od postizborne kombinatorike na Vračaru su oči uprte u pravnu državu.

Viši sud u Beogradu odbacio je tri žalbe opozicione koalicije „Biramo Vračar“ na izborne rezultate u toj opštini, a ova se koalicija prethodno žalila i Gradskoj izbornoj komisiji, da bi se nakon odbijanja žačbi od strane suda žalili na ukupan izveštaj o rezultatima izborima.

Kako su isticali iz “Biramo” razlog za žalbe je navodna nakandna izmena zapisnika koja je dovela do toga da mandat koji je njihova koaliciaj osvojila po prethodno objavljenim rezultatima pripadne “Društvu za ulepšavanje Vračara”, listi koja se povezuje sa SNS-om.

“Društvo” je to demantovalo, ali naši sagovornici iz “Biramo” govore da je jasno po D’Ontovoj formuli da mandat ide njima. Naprednajci po takvim rezultatima imaju 32 mandata, minimum za vlast, i to sa Društvom za ulepšavanje Vračara, Zelenim pokretom Vračara, jednim odbornikom sa liste manjinske koalicije Snaga koji dolazi iz redova bošnajčke stranke i jednim odbornikom iz redova manjinske ruske liste “Mi smo Vračar” Sašom Vasićem.

Kada bi taj jedan mandat bio “vraćen” Biramo nakon odluke optštinske izborne komisije – ova lista, uz odbornike Dosta je bilo i Narodne stranke imala bi većinu. To sve ako opštinski odbor Narodne stranke promeni odluku koju su ranije javno izneli – da neće u vlast sa “Biramo”, odnosno onima koji su radili na rušenju infrastrukture ove stranke, aludirajući tako na Narodni pokret Srbije Miroslava Aleskića, koji je ovu stranku osnovao nakon izlaska s Narodnom i sa sobom poveo dobar deo odbora i poslanika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari