hašim tačifoto EPA-EFE/JERRY LAMPEN

Bivši starešina OVK Rustem Tetaj posvedočio je danas, na haškom procesu bivšem vodji OVK Hašimu Tačiju i saoptuženima za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, da je u leto 1998. čuo „glasine“ o otimanju i pritvaranju ljudi u selu Jablanica kod Dečana, gde je bio štab OVK.U jučerašnjem glavnom iskazu, Tetaj je izjavio da su se na meti „odredjenih pripadnika OVK“ našle pristalice dotadašnjeg lidera kosovskih Albanaca Ibrahima Rugove, članovi njemu bliske vojne formacije FARK i osumnjičeni za „kolaboraciju“ sa srpskim vlastima.

Prema ranijem dokumentu tužilaštva, objavljenom na sudskoj internet stranici, Tetaj „ima saznanja o pritvaranju, zlostavljanju i ubistvima osumnjičenih kolaboranata i protivnika OVK“ na odredjenim lokacijama.

Zajedno sa Tačijem, za ratne zločine u više od 40 pritvora OVK nad svim „protivnicima“ te albanske paravojske – Albancima proglašenim za „kolaborante“, uključujući i Rugovine pristalice, nad Srbima i Romima – optuženi su Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Kransići.

Svi su, tokom rata na Kosovu, bili vodeći članovi Glavnog štaba OVK.

O spiskovima „protivnika“ OVK i njihovom identitetu, Tetaj je juče govorio iza zatvorenih vrata.

Dok su ga danas unakrsno ispitivali branioci optuženih, a potom i sudije, Tetaj je potvrdio da je OVK u okolini Dečana sastavila „crne liste“ na kojima su bili članovi Rugovinog Demokratskog saveza Kosova i drugih partija.

Ti spiskovi kačeni su po banderama u selima, a Tetaj je pretpostavio da ih je sačinio lokalni starešina OVK Faton Mehmetaj.

Na pitanje sudije Ginela Metroa (Guenael Metraux) da li je znao da je Mehmetaj od avgusta do novembra 1998. bio član „političkog direktorata“ Glavnog štaba OVK, svedok je odgovorio odrečno.

Na čelu tog „direktorata“ u to vreme je bio Tači.

Komanda i kontrola Glavnog štaba, čiji su optuženi bili članovi, nad jedinicama i pritvorima OVK ključno je pitanje u ovom procesu.

Tetaj, koji je 84. svedok optužbe od početka sudjenja, 3. aprila prošle godine, danas je završio svedočenje.

Sudjenje će biti nastavljeno u ponedeljak, 16. septembra.

Na suđenju Tačiju ispitan svedok iz OVK 1
Foto: EPA-EFE/Peter Dejong

Optužnica u 10 tačaka tereti Tačija (55), Veseljija (56), Seljimija (52) i Krasnićija (73) za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Navedene zločine, pripadnici OVK pod komandom optuženih počinili su, po optužnici, u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 102 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

U optužnici je identifikovano 75 žrtava – 51 srpska, 23 albanske i jedna romska.

Šest tačaka optužnice tereti Tačija, Veseljija, Seljimija i Kransićija za zločine protiv čovečnosti, a četiri tačke za ratne zločine.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Cilj tog zločinačkog poduhvata bilo je preuzimanje kontrole nad celim Kosovom nasiljem nad svima koje je OVK smatrala „protivnicima“.

Kao saučesnici u zločinačkom udruženju, u optužnici su navedeni i oficiri OVK: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sulejman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Svi optuženi izjavili su da nisu krivi. Oni su u pritvoru u Hagu od hapšenja na Kosovu u novembru 2020.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari