"Na svakom biračkom mestu smo pronašli nepravilnosti": Pravni tim "Biramo Niš" nastavio pregled izbornog materijala u GIK i priprema prigovore 1Foto: Biramo Niš

Članovi pravnog tima koalicije „Biramo Niš“ nastavili su u Gradskoj izbornoj komisiji da pregledaju kompletan izborni materijal sa gradskih izbora 2. juna, zbog „osnovane sumnje“ da je došlo do krađe izborne volje birača u ovom gradu.

„Za sada smo na svakom biračkom mestu pronašli nepravilnosti. Najmasovnije su one u vezi sa glasanjem ili navodnim glasanjem van kuće, gde potvrde biračkih odbora o tome da su izlazili na teren ne postoje, ili nisu potpisane od strane birača ili je potpis predsednika biračkog odbora isti kao potpis birača. Takođe, neki džakovi nisu bili zatvoreni, a dosta nevažećih listića je brojano kao da su važeći“, kaže za Danas Ana Eraković, članica Pravnog tima „Biramo Niš“.

Ona kaže da se pravni tim ove koalicije podelio u dve grupe- jednu koja u GIK nastavlja uvid u birački materijal i drugu koja radi na prigovorima na izborne nepravilnosti, koje moraju da podnesu GIK večeras do 20 časova, kako im nalaže zakon.

Svi su jutros pre 6 časova izašli iz GIK, kako bi se reorganizovali, a deo njih se vratio u zgradu u 9 časova i nastavio sa pregledom izbornog materijala.

Eraković kaže da bi od danas materijal trebalo da pregledaju sve četiri opozicione organizacije- Grupa građana „Dr Dragan Milić“, „Ujedinjeni- Nada za Niš“, Kreni- promeni i „Biramo Niš“.

Od juče od 16 časova to je činila samo koalicija „Biramo Niš“.

Njima je najpre dozvoljen uvid, koji su zatražili u ponedeljak 3. juna popodne, pa zaustavljen, pa opet dozvoljen.

Predstavnici „Biramo Niš“ su, naime, razgledali izborni materijal juče do 20 časova, kada je on predstao da im stiže, jer je, kako im je rečeno, „isteklo radno vreme GIK“.

Oni su tada višem javnom tužiocu u Nišu podneli usmenu krivičnu prijavu protiv v.d. načelnice Gradske uprave za organe grada i građanska stanja Marine Janković zbog zloupotrebe službenog položaja, navodeći da je „radno vreme GIK tokom izbornog procesa 24 časa dnevno2 i da su oni „sprečeni da zaštite izbornu volju građama“.

Najavili su da neće napustiti sedište GIK, u kojem će ostati „danima, pa i mesecima“, sve dok im se ne omogući uvid u izborni materijal, na šta po zakonu imaju pravo.

Nakon toga je u GIK došla predsednica te komisije Danijela Milićević i rekla da će nastaviti da dobijaju izborni materijal.

Prema saznanjima Danasa, policija je 3. juna pred ponoć iz sedišta GIK, u Oficirskom domu, iznosila crne džakove i odvezla ih svojim vozilom, ali se još uvek ne zna šta je bilo u džakovima, kao ni zbog čega i gde su odvezeni.

Opozicione organizacije su zatražile uvid u biračke spiskove nakon što je GIK 3. juna saopštila privremene rezultate, na osnovu obrađenog kompletnog izbornog materijala sa 197 biračkih mesta, po kojima su koalicija oko SNS i opozicija osvojile po 30 odborničkih mandata u Skupštini grada.

U niškom SNS su nakon toga zvanično proglasili pobedu, navodeći da će formirati gradsku vlast sa manjinskom Ruskom strankom, koja je dobila jedan odbornički mandat.

GIK je u odluci o rezultatima izbora navela da je Grupa građana „Dr Dragan Milić“ osvojila 16 mandata, „Biramo Niš“ deset, a „Ujedinjeni-Nada za Niš“ i Kreni- promeni po dva mandata.

Opozicija je prethodno proglasila pobedu, pozivajući se na  zapisnike koji su stigli u GIK, a u koje su njeni predstavnici u toj komisiji imali uvid, kao i na prvobitne procene CESID i IPSOS.

Prema rezutatima koje poseduju opozicioni izborni štabovi, ove četiri opozicione liste imaju 31 mandat, koalicija oko SNS 29, a Ruska stranka jedan.

Skupština grada ima 61 odbornika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari