Liberalno-demokratska partija ocenila je da se unutar vladajuće Srpske napredne stranke vodi „ozbiljan rat“ oko uvoza gasa iz Rusije, dok je Demokratska stranka kritikovala dodatno zaduživanje od Kine za izgradnju kanala do Soluna, ali i ponašanje ministra pravde i državne uprave Nikole Selakovića.


U delu sednice Skupštine Srbije za postavljanje pitanja, poslanik LDP Bojan Đurić podsetio je da je ministarka energetike Zorana Mihajlović rekla da je cena ruskog gasa previsoka, a da je njen stranački kolega i ministar rudarstva Milan Bačević ubrzo potom izjavio da Mihajlovićeva nije u pravu i da Srbija plaća gas manje, u proseku od 20 do 30 dolara na 1.000 kubnih metara gasa. „Ko nas tu obmanjuje? Ko oštećuje građane za nekoliko desetina miliona dolara? Ima li tu nekog kriminala?“, upitao je Đurić, ističući da u SNS postoji sukob za posao vredan više od milijardu dolara godišnje.

Poslanik DS Božidar Đelić, u istom delu skupštinske sednice, kazao je da ministar Bačević, koji je juče počeo posetu Kini, želi da zaduži Srbiju za dodatnih 12 milijardi dolara za kanal od Beograda do Soluna.

„Bačević je danas u Kini, a mi iz DS pitamo šta će biti ako on bude uspešan? Ova vlada nas je već zadužila za više od dve milijarde evra za samo šest meseci. Do kraja godine može da se desi da se Srbija zaduži za 18,5 milijardi evra, što je polovina naše ekonomije“, upozorio je Đelić. On je kazao da DS ne želi da sluša „prazne priče“ ministra Mlađana Dinkića, već da od premijera Dačića zahteva hitan izveštaj o tome za šta se sve Srbija zadužuje i da li će moći da vrati dugove.

Đelić je od premijera Dačića zatražio i pokretanje pitanja odgovornosti ministra Nikole Selakovića zbog, kako je ocenio, skandaloznog ponašanja. Đelić je kazao da se DS pridružuje apelu civilnog sektora i njihovoj oceni da Selaković nije dostojan da bude ministar pravde, jer je „defilovao“ ispred parlamenta sa ekstremističkim organizacija poput zabranjenog Obraza i jer „nije zaštitio“ nevladine organizacije od javnih pretnji organizacije Naši.

Pod zakletvom

LDP je uputila zvaničan zahtev da se u Skupštini održi takozvano javno saslušanje, kako bi na pitanja poslanika o ceni uvoza gasa iz Rusije odgovarali premijer Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić i ministri Zorana Mihajlović i Milan Bačević, i to pod zakletvom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari