Načelna podrška dela opozicije za skup 6. oktobra 1Foto: FoNet/ Zoran Mrdja

Lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković najavio je da će 6. oktobra u Beogradu biti organizovan prvi ozbiljan skup na temu masovne krađe glasova kao vid javnog pritiska na vlast u stvaranju fer izbornih uslova.

U PSG međutim, juče nismo dobili informaciju gde će ulični skup biti organizovan. Nepoznanica je i ko je pozvan na okupljanje.

Janković je gostujući na televiziji N1 rekao da će pozvati sve ljude koji hoće da biraju i koji hoće da budu birani na fer i pošten način da pokažu da Srbija treba da bira, a ne vlast samu sebe. On je naveo da je najbitnije obezbediti da se ne izgubi nijedan glas građana koji hoće da slobodno i pošteno glasaju, zatim sprečiti masovnu izbornu krađu i treće da treba izbeći da posle dolaska na vlast građani pomisle „džaba smo krečili“, odnosno da nova vlast bude manje zlo.

Janković ima jasne uslove za političku saradnju sa opozicionim partijama, ali je spreman da sarađuje na tehničkom nivou sa svima koji imaju za cilj da se uoči beogradskih izbora omoguće fer i demokratski uslovi.

U DS kažu da će naravno podržati svaku borbu za fer i slobodne izbore. „Demokratska stranka od devedesete godine podržava sve što može da dovede do demokratizacije Srbije, tako da naravno da prihvatamo poziv. Bili smo uz studente, uz sindikate na ulicama, uz novinare, uz Olju za Utisak, uz Vukašina za Vranjske, uvek smo uz građane. Danas nastavljamo da branimo svakoga ko je u Srbiji ugrožen od samovolje Srpske napredne stranke. Naša dužnost na koju nas obavezuju građani i naša istorija je da budemo uz građane i borbu za fer i demokratske izbore“, rečeno nam je u DS. U timu Vuka Jeremića nismo dobili odgovor.

Đilas prihvatljiv kandidat za Jankovića

Saša Janković rekao je i da je razgovarao sa nekadašnjim gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom i da je za predstojeće beogradske izbore moguća saradnja s njim ako odluči da se vrati u politiku.

„Đilas je za Pokret jedan od prihvatljivih kandidata za gradonačelnika“, rekao je Janković za TV N1. Prema njegovim rečima, Đilas ne mora da pokloni poverenje PSG, ali „ćutanje više nije časna opcija ni za koga“. Iako se gradonačelnik ne bira direktno na izborima, Janković je istakao da će imati kandidata jer Beograđani treba da znaju kome će biti poverena ta obaveza, ali da trenutno to nije glavna tema već pitanje kako obezbediti fer uslove za izbore. Na pitanje o saradnji sa ostalim strankama, Janković kaže da postoje dve vrste saradnje – tehnička i politička.

Marko Đurić: Đilasov partner je Mišković

Otvoreni poziv Saše Jankovića upućen Draganu Đilasu, najvećem partneru Miroslava Miškovića, nagoveštaj je okupljanja svih onih koji misle da građani postoje zbog njih, njihovih kombinacija i biznisa, a da je politika, ne prilika da se nešto učini za svoju državu i sugrađane, već prečica za brzo i nečasno bogaćenje, navodi se u pisanoj izjavi Marka Đurića, potpredsednika SNS.

Radulović neće sa bivšim gradonačelnikom

Lider Pokreta Dosta je bilo Saša Radulović napisao je na Tviteru da saradnja s nekadašnjim gradonačelnikom Beograda i predsednikom DS Draganom Đilasom nije moguća. „SNS radi isto ono što su radili pre njih. Samo „bolje“. Bolje za njih, gore za građane“, naveo je Radulović u seriji tvitova koji se odnose na Đilasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari