Albin Kurtifoto BETAPHOTO AP Photo/Visar Kryeziu

Nemačka Vlada je potvrdila da je odlučila da smanji saradnju sa Kosovom, uključujući i bezbednosni sektor, nakon neuspeha Vlade Kosova da deeskalira situaciju na severu, piše na albanskom „Nacionale„. Takva odluka je u skladu sa stavom Evropske unije, dakle, njenih 27 zemalja članica.

Ambasada Nemačke na Kosovu potvrdila je za ovaj medij da je odlučila da smanji saradnju sa Kosovom – privremeno.

„S tim u vezi, EU je upozorila na mere za ograničavanje saradnje sa Kosovom u različitim oblastima u slučaju da vlada Kosova ne preduzme odgovarajuće mere za deeskalaciju. U skladu sa ovim politikama, Vlada Nemačke je takođe odlučila da privremeno smanji saradnju sa Kosovom, uključujući i sektor bezbednosti“, kaže se u odgovoru ove ambasade.

Svi otkazani projekti,  mogu se pokrenuti nakon deeskalacije na severu i „neophodnih mera“ za smirivanje tamošnje situacije, kažu iz nemačke ambasade „Nacionalu“.

„Međutim, svi ovi projekti se mogu ponovo pokrenuti u bilo kom trenutku. Ovo zahteva hitno sprovođenje neophodnih mera za deeskalaciju situacije u severnim opštinama. Nemačka eksplicitno podržava napore EU, rad specijalnog predstavnika EU Lajčaka, kao i Dijalog koji vodi EU“, dodaju.

U međuvremenu, portal „Vezhguesi” je izvestio da je u sklopu ovih mera, nekim oficirima KSB-a koji su trebali da prolaze obuku u Nemačkoj, ona otkazana.

Mere se sprovode

Portparol Evropske unije Peter Stano rekao je danas za Nacional da se mere EU prema Kosovu već sprovode.

On je pomenuo poziv 27 država članica EU da će u slučaju deeskalacije situacije „biti negativnih posledica“.

„27 država članica EU pozvalo je 3. juna Kosovo i Srbiju da preduzmu hitne i bezuslovne mere za deeskalaciju situacije na severu Kosova, ili se suoče sa negativnim posledicama. – rekao je.

Stano je dalje rekao da zbog izostanka odlučnih akcija deeskalacije EU sprovodi mere u vezi Kosova, a one će biti ukinute čim Kosovo učini svoj deo posla.

EU isključuje Kosovo iz grantova Investicionog okvira na Zapadnom Balkanu

Radio Slobodna Evropa javlja da su Kosovo, Crna Gora i Republika Srpska u Bosni i Hercegovini isključene iz grantova Evropske unije za projekte u okviru Okvira za ulaganja na Zapadnom Balkanu.

Prema ovom izveštaju, druge zemlje kao što su Albanija, Srbija, Severna Makedonija i Bosna i Hercegovina imale su koristi od ovih investicija.

Ukupna vrednost ovog projekta je 2,1 milijardu evra.

Ovaj medij piše da je Kosovo izostavljeno iz ovog granta, upravo zbog mera za koje je EU odlučila krajem juna, nakon situacije stvorene na severu i neproduženja.

Dalje se navodi da je Kosovo apliciralo za dva investiciona granta i četiri granta tehničke pomoći, dok je poznato da je zemlja imala koristi od ovog mehanizma od 2008. godine.

Takođe, istim je podržano 30 projekata na Kosovu, u vrednosti od 1,8 milijardi evra.

Kosovu je predviđeno da će za godine 2023-2030, u okviru ovog mehanizma, projekti kao što su: autoput Priština-Niš, železnička pruga Beograd-Priština, solarno grejanje za Prištinu, postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda za Prištinu i drugi biti završen, piše „Nacionale“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari