Nacionalni DNK registar biće uspostavljen za dve godine  1Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Zakon o nacionalnom DNK registru kojim se utvrđuje osnivanje tog registra za potrebe vođenja krivičnog postupka i rasvetljavanje krivičnih dela, utvrđivanje identiteta nestalih ili nepoznatih lica, usvojen je juče većinom glasova vladajuće većine.

Opozicija je tokom rasprave tvrdila da se ovim zakonoim krše njime krše ljudska prava, jer se isto tretira DNK materijal i žrtava I osumnjičenih, odraslih i dece.  Stav MUP-a, međutim je bio da će sistematizacija DNK podataka doprineti , rasvetljavanju krivičnih dela i kažnjavanje učinilaca krivičnih dela, a sve sa ciljem suzbijanja svih oblika kriminala.

Nacionalni DNK registar u svom punom kapacitetu biće uspostavljen u roku od dve godine od stupanja na snagu zakona i po donošenju, podzakonskih akata za njegovo potpuno sprovođenje.
Zakonom o jedinstvenom matičnom broju građana, koji je usvojen većinom glasova, biće postignuto značajno ažuriranje baze lilčnih podatak o građanima, odnosno izjednačavanje zavedenih podata u bazama sa stvranim stanjem. Predviđen je i razvoj elektronskog servisa koji će građanima omogućiti da na brži i jednostavniji način ostvare svoja prava. Usvojene su i dopune Zakona o državljanstvu kojim se pojednostavljuju i skraćuju administrativne procedure pred organima državne uprave, i omogućava građanima da pribave uverenje o državljanstvu bilo gde na teritoriji Srbije, bez obzira na to gde su upisani u evidenciju državljana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari