Nacionalni konvent o EU: Poteban dijaloga u Briselu na najvišem nivou za rešenje trenutne situacije 1

Radna grupa Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za Poglavlje 35 izražava zabrinutost povodom situacije u opštinama na severu Kosova nakon napuštanja institucija od strane političkih predstavnika, policajaca, sudija, tužilaca i službenika, navodi se u saopštenju Nacionalnog konventa.

Kako se dodaje, na ovaj način stvorio se institucionalni vakum koji vodi ka narušavanju bezbednosti i pravne sigurnosti građana, čime se poništavaju pozitivni rezultati postignuti u okviru Briselskog dijaloga.

Radna grupa za Poglavlje 35 poziva sve aktere u dijalogu, uključujući i međunarodne partnere da što hitnije organizuju nastavak dijaloga u Briselu na najvišem nivou kako bi se zajednički pronašlo rešenje za trenutnu situaciju.

Podsetimo, kako je juče pisao portač Kossev pljušti talas ostavki Srba u kosovskim institucijama na Severu. Juče su to učinile i sudije, tužioci i ostalo sudsko osoblje.

Iako je predsednica suda u obraćanju medijima kazala da se Sudski savet trudio da postavljenjem predsedavajućeg Zogaja u određenim pitanjima pomogne, preostalo je većinsko narušavanje primene briselskog sporazuma o pravosuđu.

Ostavke su i zvanično podneli i poslanici Srpske liste u kosovskom parlamentu, kao i pripadnici policije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari