Nacionalni konvent o EU u otvorenom pismu upozorava na pritisak države na civilni sektor 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji uputio je otvoreno pismo predsednici Narodne skupštine Ani Brnabić i premijeru Srbije Milošu nučeviću u kom izražava ozbiljnu zabrinutost zbog rastućih pritisaka na udruženja građana i aktiviste.

U svom otvorenom pismu, Nacionalni konvent upozorava na sve češće hapšenje aktivista i targetiranje udruženja kao „stranih plaćenika“ i „neprijatelja države“. Ove kampanje, kako navode, narušavaju proces evropskih integracija i demokratizacije Srbije. Konvent ukazuje da se medijski napadi zasnivaju na manipulacijama pravnim okvirom, čime se stvara atmosfera straha i nesigurnosti, što ozbiljno ugrožava dalji rad civilnog sektora.

Nacionalni konvent poziva Vladu i Narodnu skupštinu da pojasne budući okvir saradnje sa civilnim sektorom i zaustave polarizaciju društva. Takođe, naglašavaju spremnost da nastave doprinos demokratizaciji i evropskim integracijama Srbije, ali samo kroz istinski dijalog koji poštuje različite stavove.

Otvoreno pismo prenosimo u celosti:

Poštovani,

Kao što Vam je poznato, Nacionalni konvent o Evropskoj uniji je najbrojnija mreža organizacija civilnog društva u Srbiji koju čini nekoliko stotina članica udruženja građana, profesionalnih i akademskih organizacija i pojedinaca okupljenih u cilju podrške evropskim integracijama Srbije. Tokom prethodnih deset godina Nacionalni konvent je odlukama Vlade, odnosno Narodne skupštine Republike Srbije, institucionalno prepoznat kao kanal za uključivanje javnosti u pregovarački proces Srbije i Evropske unije. Imajući u vidu drastično pogoršanje uslova za građansko delovanje tokom prethodnih nekoliko meseci, obraćamo vam se, iskreno zabrinuti za dalju sudbinu procesa evropskih integracija Srbije, ali i proces institucionalnog dijaloga koji je u ranijem periodu bio prepoznat kao primer transparentnog i efikasnog uključivanja predstavnika javnosti u pregovore o pritupanju Srbije Evropskoj uniji.

Poslednjih nekoliko nedelja svedočimo sve češćem hapšenju aktivista, kao i izjavama visokih državnih zvaničnika u kojima se, na osnovu manipulacija pravnim okvirom Republike Srbije, udruženja građana, uključujući i članove Nacionalnog konventa koji godinama dele svoje znanje i kapacitete sa drzavnim insitucijama u okviru procesa pristupanja EU, optužuju da su strani plaćenici, neprijatelji države, osobe koje imaju za cilj destabilizaciju zemlje i ugrožavanje bezbednosti predsednika države. Tome dodajemo da su pojedini članovi Radne grupe Nacionalnog konventa za poglavlje 35 koja se bavi praćenjem dijaloga između Beograda i Prištine, izloženi neopravdanom i bezrazložnom zadržavanju na graničnim prelazima od strane pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, očigledno po osnovu spiskova o verbalnom deliktu, pomenutim od strane ministra Ivice Dačića. Poslednji takav slučaj desio se na beogradskom aerodromu tokom prethodne večeri.

Sve ovo, zajedno sa kampanjom koju vode novinari tabloida, predstavljajući se kao forenzičari, tužioci i sudije stvara atmosferu straha i nesigurnosti koja ozbiljno otežava, ako ne i onemogućava, naš dalji rad. Ova poslednja kampanja je bazirana na činjenici da pojedina udruženja građana sredstva za svoj rad na potpuno zakonit način dobijaju iz inostranih izvora, iz kojih se finasiraju i aktivnosti Vlade Republike Srbije, njenih ministarstava, državnih institucija kao i lokalnih samouprava u Republici Srbiji.

Sve ove aktivnosti i izjave su neprihvatljive, i stoje u direktnoj suprotnosti s međunarodnim pravom i obavezama koje je Srbija preuzela u oblasti ljudskih prava i demokratskih sloboda, a posebno u okviru pregovaračkih poglavlja 23 i 24. Pravo na slobodu izražavanja, okupljanja i udruživanja su temeljna prava koja svaka demokratska država treba da štiti, a trenutni postupci državnih organa dovode u pitanje posvećenost Srbije tim principima.

Smatramo da je situacija u kojoj smo se kao društvo našli, posledica nepostojanja tolerantnog i inkluzivnog dijaloga između države i građana, osim za potrebe dokazivanja deklarativne posvećenosti daljoj evropskoj perspektivi Srbiji, bez istinske želje da se sagledaju različite perspektive i i posledice odluka koje se donose. Naknadna želja za dijalogom, koja se do sada demonstrirala, u situaciji u kojoj građani već počnu da izazivaju nezadovoljstvo na
vaninstitucionalne načine, ne može doneti rezultat, jer predstavlja pokušaj da se naknadno podeli odgovornost za odluke koje su prethodno donete neinkluzivno i neparticipativno.

S druge strane, primećujemo da je narativ građanskih protesta istovremeno i anti-evropski, iako tema rudarskih aktivnosti nema nikakve direktne veze sa procesom evropskih integracija, niti predstavlja novi uslov koji Evropska unija iznosi pred Srbiju u pogledu njenog daljeg napretka u pregovaračkom procesu.

Imajući sve ovo u vidu, duboko zabrinuti za stanje demokratije i građanskih prava u Srbiji, ali
i njenu dalju evropsku budućnost, obraćamo Vam se sa molbom da jasno iznesete svoj stav povodom uključivanja najviših državnih zvaničnika u kampanju protiv civilnog sektora. Takođe, u tom kontekstu smatramo neophodnim, da se u ovim okolnostima razjasni na koji način Vlada i Narodna skupština vide dalju saradnju sa civilnim
sektorom, pa i Nacionalnim konventom.

Verujemo da je u interesu svih da se očuva prostor za slobodan rad civilnog sektora, koji je ključan za demokratski razvoj svake zemlje. Kao što smo više puta do sada isticali, Nacionalni konvent je i dalje spreman da pomogne proces demokratizacije Srbije u okviru procesa pristupanja EU, kao i dijalog na bilo koju temu od značaja za naše društvo, ukoliko postoji istinska spremnost institucija da mu pristupe bez predrasuda o neistomišljenicima i uz istinsku želju da se različita mišljenja uvaže. Da bi se to desilo, potrebno je da se predstavnici institucija, u skladu sa odgovornošću koju pred građanima imaju, uzdrže od daljih produbljivanja podela unutar društva i da svojim delovanjem obezbede institucionalni dijalog sa svim zainteresovanim akterima, u ranijim fazama odlučivanja, a ne nakon što su određene odluke donete.

Imajući u vidu sve napred navedeno, od vas očekujemo predlog daljih koraka u komunikaciji između institucija i civilnog sektora, kako bismo mogli da nastavimo saradnju u interesu procesa pristupanja Srbije Evropskoj uniji i razvoja Srbije kroz dijalog zasnovan na međusobnom poštovanju i uvažavanju različitih stavova.

Srdačno,

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari