Nacionalni savet Goranaca obeležio prvu godišnjicu rada 1Foto: Privatna arhiva, Amir Kajkuš

Nacionalni savet Goranaca (NSG) danas je u Novom Pazaru obeležio prvu godišnjicu rada.

Na svečanosti, u novopazarskom Kulturnom centru, predsednik ovog nacionalno saveta, Amir Kajkuš je rekao da Goranci “žele da pokažu svetu da postoje”.

– Cilj Nacionalnog saveta Goranaca su saradnja i suživot između svih nas. Želja nam je da spajamo ljude, ali i da pokažemo da postojimo i da možemo da pružimo mnogo toga – naglasio je Kajkuš i istakao dobru saradnju sa lokalnom samoupravom i Bošnjačkim nacionalnim većem (BNV).

Za narednu godinu, kako je rekao, “postavljeni su viši ciljevi”, a to je stvaranje nacionalnih simbola zastave, amblema i grba, kako bi se “predstavljanje Goranaca podiglo na institucionalni nivo”.

Kajkuš je, u ranijoj izjavi za Danas, rekao da je u zakonskoj preceduri određivanje Dana Goranaca.

Na današnjoj svečanosti, najavio je i završetak snimanja dca dokumentarna filma, u kojima će biti predstavljeni tradicija, cultura, jezik i običaji goranske nacionalne manjine.

Najzaslužnijim za unapređenje rada, pojedincima i institucijama dodeljene su zahvalnice, među kojima su predsednik Privremenog organa Novog Pazara Nihat Biševac, BNV i Nacionalni savet Aškalija.

NSG je izabran na elektorskoj skupštini u Beogradu, prošle godine, na izborima za nacionalne svete nacionalnih manjina. Sedište mu je u Novom Pazaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari