"Nadamo se da nasilje neće dalje eskalirati": Ivan Zlatić (Krov nad glavom) za Danas nakon privođenja 1Foto: Združena akcija "Krov nad glavom", Facebook

Ivan Zlatić, član Združene akcije „Krov nad glavom“ koji je juče uhapšen prilikom sprečavanja izvršenja iseljenja, pa pušten nakon nekoliko časova, kaže za Danas da to lišavanje slobode može biti znak da se ušlo u fazu da je „policija primorana da za potrebe privatnih uterivača dugova pribavlja podatke građane“, čak iako ne krše javni red mir.

Zlatić je priveden tokom pokušaja iseljavanja jedne porodice na Vračaru, o kojem mediji, na zahtev te porodice, nisu obavešteni. Kako je izjavio svedok privođenja, takođe član ove združene akcije, Zlatić je navodno nasilno priveden jer je odbio da se legitimiše, kako kaže, znajući da po Zakonu o izvršenju i obezbeđenju (ZIO) lični podaci se kasnije šalju izvršitelju koju „bez  ikakvog dokazivanja može da piše kazne“.

Sam Zlatić kaže da je jučerašnja akcija protivljenja iseljavanju porodice, koju naziva akcijom solidarne podrške, bila mirna i nenasilna, kao i, kako napominje, ostale koje su organizovali proteklih godina. Juče se ništa nije desilo zbog čega bi policija legitimisala okupljene građane, navodi Zlatić.

– Ja i nisam priveden zbog kršenja javnog reda i mira, jer kršenja javnog reda i mira nije ni bilo, već sam priveden na utvrđivanje identiteta da bi onda izvršitelj mogao da traži moje podatke od policije da me goni za novčanu kaznu po ZIO, koja može biti od 10 do 200 hiljada dinara, objašnjava naš sagovornik.

Kažanjavanje je, dodaje, uvedeno 2019. godien, a za cilj je imalo „da se solidarnost razbije finansijskim iscrpljivanjem“, jer, kako ukazuje Zlatić, zakon propisuje i da se novčana kazna ne može zameniti zatvorskom. Ovakvom Zakonu su se, kaže on, protivili, te tražili da „Ustavni sud ukine odredve o kriminalizaciji solidarnosti“, ali je sve ostalo bez reakcije ovog organa.

– Jučerašnje postupanje policije na Vračaru može vrlo lako biti znak da smo usli u fazu da je policija primorana da za potrebe privatnih uterivača dugova pribavlja podatke građana koji ne krše javni red i mir, koji su solidarni jedni sa drugima i ne rade ništa čime bi policija iz svog delokruga trebalo da se bavi, smatra aktivista „Krova nad glavom“, koji je i generalni sekretar „Partije radikalne levice“.

"Nadamo se da nasilje neće dalje eskalirati": Ivan Zlatić (Krov nad glavom) za Danas nakon privođenja 2
Foto: Medija Centar

Upitan šta im kao aktivistima koji se protive iseljavanjima preostaje, ako se u tu fazu zaista ušlo, kaže da će im to otežati da uvere ugrožene ljude koji im se javljaju da miran i nenasilan solidarni otpor može da im pomogne, ali najavljuje da će sa nenasilnim otporom, kao i do sada nastaviti. Ostalo ostaje na ljudima koji su ugroženi, ukazuje on.

– Za proteklih šest godina koliko postoji Združena akcija „Krov nad glavom“, mi smo bezbroj puta bili u situaciji da očajne ljude odvraćamo od nasilja, da ih svojom podrškom uveravamo da nasilje protiv sebe i protiv drugog nije izlaz. Šta sada možemo da kažemo ljudima ako za solidarnost sledi kazna do 200 hiljada dinara, i kad je policija krenula da nam uzima podatke za račun privatne industrije za uterivanje dugova? Mi ćemo i dalje organizovati nenasilan otpor u skladu sa svojim uverenjima, ali ljudi ono što im govorimo ne procenjuju samo po nasoj iskrenosti, nego i po tome koliko naš savet može da im pomogne u stvarnom životu. Nadamo se da nasilje neće dalje eskalirati, poručuje Zlatić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari