Predsednici Hrvatske i Srbije Ivo Josipović i Boris Tadić ocenili su danas u Opatiji da je moguće da međusobne tužbe za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu budu rešene vansudskom nagodbom.

Ostale fotografije iz Opatije možete da pogledate ovde



Tadić je novinarima posle razgovora rekao da bi bilo dobro da se taj spor reši vansudskom nagodbom „što ne znači da bi se odustalo od sudskih postupaka protiv onih koji su počinili zločine“. Istakao je da svi koji su počinili zločine moraju da odgovaraju.

– Spremni smo da radimo na rešenju koje bi bilo kompromisno, ali koje neće da poništi načela pravde i pravednosti – kazao je predsednik Srbije.

Njegov hrvatski kolega je ukazao da tužba nije sama sebi svrha, ističući da „ukoliko se nađe mogućnost nagodbe u onim pitanjima koja su predmet tužbe, ta tužba ne bi imala smisla“.



Dvojica predsednika saglasila su se da će buduće odnose dve zemlje graditi na prinicipima evropskog partnerstva, koje bi za cilj imalo uvođenja celog regiona u EU i uspostavljanje evropskih vrednosti na prostoru Zapadnog Balkana.

– Cilj obe zemlje je pripadnost evropskoj familiji naroda, a to podrazumeva i uvođenje evropskih reformi i vrednosti u obe zemlje – izjavio je Tadić novinarima, posle sastanka sa Josipovićem.

Tadić i Josipović su u Opatiji, na prvom sastanku posle inauguracije novog hrvatskog predsednika, razgovarali o svim otvorenim pitanjima između dve zemlje i razvoju dobrosusedskih odnosa.

Tadić je, ističući značaj procesuiranja odgovornih za ratne zločine, istakao da države ne smeju da budu taoci zločina pojedinaca. On je istakao i da odustajanje od tužbi protiv država ne znači da svi počinioci ratnih zločina ne treba da dođu pred lice pravde.

Josipović je rekao da na sastanku nije bilo reči o ustupanju prevoda pravne tekovine EU, ali je izrazio uverenje da će Hrvatska, kako je ranije najavila premijerka Jadranka Kosor, ustupiti Srbiji te prevode.

Dvojica predsednika razgovarala su i o situaciji u BiH, i postigla saglasnost da se integritet te države ne sme dovoditi u pitanje.

Tadić je istakao da se isto tako u pitanje ne sme dovoditi ni Dejtonski sporazum, i da u BiH treba tražiti rešenja koja garantuju zajedničku budućnost za sva tri konstitutivna naroda.

Kako prenose hrvatski mediji, dvojica predsednika razgovarala su o svim otvorenim pitanjima te su se našalili kako je otvoreno pitanje među njima postalo i ko će pobediti u susretu Dejvis kup Cup reprezentacija Hrvatske i Srbije koji se uskoro igra u Splitu.

– Mislim da će to pitanje rešiti Novak Đoković – rekao je Tadić, a Josipović dodao kako bi po njemu bolji arbitar u celoj stvari bio Ivan Ljubičić.

Na pitanje hoće li pozvati srpske turiste da dođu na Jadran, Tadić je rekao kako je svojim dolaskom u Opatiji poslao najrečitiju poruku.

– Ja sam prvi srpski turista na hrvatskom primorju ove godine. Srpski turisti su dobrodošli u Hrvatsku – rekao je Tadić koji je pozvao hrvatske turiste da dođu Beograd.

Predsednik Srbije Boris Tadić doputovao je danas pre podne u Hrvatsku na iznenadni, radni sastanak s predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem u Opatiji.

Avion predsednika Srbije sleteo je na aerodrom na ostrvu Krk.

Josipović i Tadić su brodom Hrvatske ratne mornarice „Čista Velika“ zajedno otplovili do Opatije koja je izabrana kao mesto neformalnog susreta.

Brodom Hrvatske ratne mornarice su oko 12.30 doplovili u Opatiju. Dočekao ih je gradonačelnik Opatije, Ivo Dujmić. Neslužbeno se saznaje da su predsednici većinu razgovora već obavili na brodu. Prošetali su se najvećim opatijskim parkom, Angiolina, a nakon toga su produžili u restoran „Bevanda” gde su ručalii.

Ovo je prvi susret Tadića s novim predsednikom Hrvatske. Prema hrvatskim izvorima, do radnog sastanka u Opatiji dolazi na inicijativu oba predsednika koji žele da podstaknu dijalog o nerešenim pitanjima u bilateralnim odnosima.




Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari