Nova vlada Srbije proizvod je „neverovatnog saveza“ socijalista, nekada predvođenih Slobodanom Miloševićem i Demokratske stranke predsednika Borisa Tadića, piše Njujork tajms nakon formiranja Vlade Srbije. List navodi da su neki liberali na Zapadu i u Srbiji uznemireni političkim brakom prozapadnih demokrata i bivših nacionalista koji su doprineli da Balkan uroni u ratnu deceniju i prenosi Tadićeve reči da je taj savez politička neophodnost koja će voditi ka nacionalnom pomirenju.

Nova vlada Srbije proizvod je „neverovatnog saveza“ socijalista, nekada predvođenih Slobodanom Miloševićem i Demokratske stranke predsednika Borisa Tadića, piše Njujork tajms nakon formiranja Vlade Srbije. List navodi da su neki liberali na Zapadu i u Srbiji uznemireni političkim brakom prozapadnih demokrata i bivših nacionalista koji su doprineli da Balkan uroni u ratnu deceniju i prenosi Tadićeve reči da je taj savez politička neophodnost koja će voditi ka nacionalnom pomirenju. Njujorški dnevnik podseća da će Mirko Cvetković na mestu premijera zameniti Vojislava Koštunicu, koji je predvodio revoluciju 2000. kada je svrgnut Milošević, a koji je potom zauzeo antizapadni stav. Njujork tajms navodi kako se zapadne diplomate nadaju da će stav nove proevropske vlade ublažiti snažno protivljenje kosovskoj nezavisnosti makar na rečima, ako ne u praksi.
Moskovski dnevnik Vreme novosti ocenjuje da „sastav nove vlade Srbije ukazuje da će ona biti usmerena na brzu integraciju u EU, moguće i NATO“, kao i da će kosovski problem ostati po strani i biti aktuelan u meri u kojoj neće ometati odnose Beograda i Brisela. List piše da je premijer Cvetković odnose sa Rusijom „stavio na drugo mesto u odnosu na pripremu za ulazak u EU, i u istu ravan s produbljivanjem odnosa sa SAD, Kinom i Indijom“. Dnevnik citira eksperta Aleksandra Karaseva, koji ocenjuje da vidno odsustvo želje Beograda da ratifikuje gasni aranžman sa Rusijom „svedoči o tome da Beograd danas ima druge prioritete“. Karasev, koji je šef Odeljenja za istoriju Instituta za slovenske zemlje Ruske akademije nauka, ocenio je da će „zato nova vlada ipak biti prinuđena da sarađuje s Rusijom, bez ozbira na svoju očiglednu prozapadnu usmerenost, jer će drugačija politika doneti zemlji ogromnu štetu“. Nezavisima gazeta navodi da je prvi put u istoriji Srbije formirana demokratsko-socijalistička vlada, čije stvaranje govori o „prikrivenom uvođenju predsedničke forme uprave zemljom“. Novi premijer je politički prilično neupadljiva figura, i nesumnjivo je da će bez pogovora slediti naloge šefa Demokratske stranke Borisa Tadića, zaključuje dnevnik. List, takođe, ocenjuje da će novi kabinet dugo opstati, jer bez obzira na raznolikost partija koje ga čine, njihov je zajednički cilj ubrzan ulazak u EU.
Nemački Zidojče cajtung smatra da će nova vlada „izbegavati kurs konfrontacije s Evropom, ali da uprkos tome neće priznati nezavisnost Kosova“. I Vuk Jeremić i novi premijer Mirko Cvetković su Tadićevi izvršioci, ocenjuje list i novog šefa vlade opisuje kao „bezbojnog apartčika“. „Činjenica da se Tadić okružuje slabim figurama objašnjava se u Beogradu ambicijom predsednika da suodlučuje i kada je reč o politici vlade“, piše Zidojče cajtung. Tagescajtung – TAC navodi da je novi premijer odmah po stupanju na dužnost izložen napadima opozicije i prebacivanjima da je „samo marioneta predsednika Tadića“. Berlinski Tagesšpigel ocenjuje da se od nove vlade i Cvetkovića ne može očekivati ništa novo kada je reč o kosovskom pitanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari