Najrealniji „Holbrukov model“ pregovaranja

Zapadne diplomate o načinima uključivanja SAD u dijalog Beograda i Prištine

Ostavite komentar


  1. Holbruk je „pregovarao“ po receptu koji je cesto upotrebljavala i Madlen Olbrajt:
    Napises sporazum, zatvoris dve strane u poveci prostor (u Dejtonu je to bila poveca vojna baza) i odes u nepoznatom pravcu. Vratis se i otkljucas ih tek kad potpisu. Ovakva metoda se izgleda i Trampu svidja. Samo jos da nadje coveka (ili zenu) Holbrukovog tipa.

    1. Ocigledno si odlicno informisan. Godinama si izgleda drzan u vlaznom podrumu i gledao politicke emisije na ‘Nickleodeon’?!

    2. Ђ

      Претњу агресијом, а затим и саму оружану агресију сте заборавили да поменете. Надам се да то није због тога што их подржавате.

  2. Vise je nego ocigledno da je ‘Model 3’ ono sto ce nam se desiti, uz dugogodisnje jalovo pregovaracko mrcvarenje. … Moram ovde da napisem jedan detalj na temu „hlobrukovog Modela“, koji je on uspesno priveo kraju, ali koji je nemoguce (ikada vise) ponoviti bilo gde. Osnova tog modela je jedan jedini princip cijom je primenom Holbruk uspeo da ‘obrlati’ i Karadzica i Milosevica. Jednostavno, obecao im je sve sto su trazili, ukljucujuci eliminaciju optuzbi pred haskim Sudom koji se vec tada uveliko formirao, … a onda, posle potpisivanja dogovora, zaboravio je sta im je obecao. Slagao ih je kao malu decu!!! … Ali tu nije kraj. Prica o ‘holbrukovom Modelu’ se nastavlja daleko od Balkana, na vrlo interesantan nacin. Nekih petnaestak godina nakon holbrukove balkanske ‘diplomatske prevare’, amerikanci, svesni da njihovom neminovnom vojnom povlacenju iz Afganistana mora da predhodi diplomatski dogovor sa vodjama Talibana, pokusavaju da stave Holbruka, kao prekaljenog diplomatu-pregovaraca u tu ulogu. Kada su talibanske vodje cule ko treba sa njima da pregovara u ime Amerike, poslale su amerikancima kratku poruku: „Znamo sta je Holbruk uradio u bivsoj Jugoslavini. Moracete sebi da nadjete drugog pregovaraca. Njemu se ne moze verovati.“ …. Amerikanci su im poslali drugog coveka. Pregovori sa Talibanom su zavrseni uspesno. Godinu, dve nakon toga Holbruk umire od srca. … Eto vam epilog ‘holbrukovog Modela’! 😉

    1. Kakav komentar, hahahahaha!!!
      Ricard Holbruk je umro 2010 a prvi nezvanicni razgovori izmedju americke vlade i Talibana nakon 2001 su odrzani ove godine u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Da ste samo malo koristili Google… A onaj deo o Talibanima koji pominju Jugoslaviju me oborio s nogu 😀

  3. Imamo loša iskustva i sa Holbrukom i sa Olbratovom jer su oboje dolazili sa već gotovim rešenjem, nepovoljnim po Srbiju.
    Videćemo da li će Vučić sa predstavnicima Srpske Liste, direktno učestvovati kao Milošević i lideri R. Srpske u Dejtonu, ili će poslati Brnabićku i Radu Trajković npr. kao što je poslao Milutinovića i Kurte i Murte u Rambueu.
    Samo ako pored legitimnih srpskih predstavnika sa KiM i vladike Teodosija učestvuju Vučić i Dačić i eventualno Vuk Drašković, onda će uspeh biti maksimalan i onda mogu lepo da podnesu ostavke i raspišu izbore ili čak referendum za vraćanje parlamentarne monarhije da svaki predsednik vlade ili države ne umisli da je kralj pa osniva vojvodstva kao Nikolić npr, ili da ne daj Bože Aleksandar Vučić preda krunu svome bratu.

    1. Vuk Draskovic?! Cim ga skinu sa sedativa, i ako ume glasno da ponovi svoje ime i prezime …

    2. Nije pitanje da li USA donosi gotovo resenje koje je nepovoljno za Srbiji, vec je pravo pitanje zasto smo dozvolili da sami od sebe u 70-80 godina upropastimo drzavu za koju su nasi najhrabriji preci dali zivote? Da li ste se ikada zapitali i da li imate odgovor? Naravno da ne jer ste verovatno potomak onih koji su preziveli na foru tako sto su izigravali ludilo, bili udvorice okupatorima ili se dovijali na neki drugi nacin.. E zato moji sunarodnici, jer je vecinska Srbija sacinjena od potomaka prevaranta, lazova, varalica, jajara koji su heroje smatrali za budale i nisu cenili ono sto je krvlju placeno jer su uvek ziveli na na tudj racun. Sad na foru hoce i Ruse da uvuku u celu pricu da „odbrane“ ne crkve i pravoslavlje vac rudno bogatsvo koje bi sada njihova deca da koriste… I sad ti kriva USA?

  4. Podsetimo, rezultatat „holbruk stila pregovaranja“ je nefunkcionalna BiH kao i tvorevina na Kosovu koja je vec dvadesetak godina bez resenja. onaj ko forsira taj „holbruk stil“ ili nije bas pametan ili hoce da se stvori samo jos veci problem.

Ostavite komentar


Politika

Snežana Rakić za Rezoluciju 1244 8

Snežana Rakić za Rezoluciju 1244

Kada je reč o statusu i sporazumima o Kosovu, Srbija bi trebalo da se drži Rezolucije 1244 i sopstvenog Ustava, izjavila je FoNetu poslanica Narodnog pokreta Snežana Rakić.

Naslovna strana

Naslovna strana za 24. i 25. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Miloš Timotijević, glumac

Čitajte Danas, mislite svojom glavom.