Demokratska stranka, G17 Plus i Socijaldemokratska unija juče su najoštrije osudile upad trojice mladića u majicama s likom haškog optuženika Ratka Mladića u prostorije odbora Sandžačke demokratske partije u Zemunu.
DS izražava zabrinutost zbog pretnji koje su uputili članovima SDP koji su se nalazili u prostorijama te stranke.

Demokratska stranka, G17 Plus i Socijaldemokratska unija juče su najoštrije osudile upad trojice mladića u majicama s likom haškog optuženika Ratka Mladića u prostorije odbora Sandžačke demokratske partije u Zemunu.
DS izražava zabrinutost zbog pretnji koje su uputili članovima SDP koji su se nalazili u prostorijama te stranke.
„Demokratska stranka zahteva od nadležnih organa da u skladu sa zakonom ispitaju sve okolnosti, otkriju identitet svih osoba koje su učestvovale u napadu i saopšte javnosti ko je iza napada“, ističe se u saopštenju.

SDU: Povratak atmosfere mržnje i nasilja

Beograd – Upad u prostorije SDP i intervju u tiražnim dnevnim novinama jednog od lidera nacističkog pokreta u Srbiji nedvosmisleno ukazuju na povratak atmosfere mržnje i nasilja iz perioda Miloševićeve vladavine, ocenjuje Socijaldemokratska unija. „Smatramo da su ovi incidenti direktna posledica nacionalističke histerije koju promovišu Vojislav Koštunica i njegovi saradnici, kao i neadekvatne reakcije nadležnih organa u slučajevima izazivanja rasne, verske i nacionalne mržnje“, navodi se u saopštenju SDU.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je juče da je priveden Aleksandar S.(34) iz Zemuna zbog upada u prostorije Opštinskog odbora DS-Sandžačke demokratske partije, dok za drugom dvojicom intenzivno traga. Prema navodima policije, u sredu u 18 časova dva nepoznata lica upala su u prostorije mesnog odbora DS-SDP i pocepali plakate s likom predsednika Srbije Borisa Tadića i lidera SDP Rasima Ljajića. Oni su se obratili članovima stranke pogrdnim rečima, dok je treće lice stajalo ispred vrata prostorije. Mladići su psovali „tursku majku“ članovima Odbora koji su bili na sastanku i uzvikivali „Proteraćemo vam predsednika“ i „Šta ćete ovde, Turci“.
– Jedan mladić je nosio majicu s likom Mladića, a jedan šajkaču s kokardom. Oni su iscepali fotografije Borisa Tadića i moje i uništili propagandni materijal – rekao je Rasim Ljajić, predsednik SDP Beti.
On je dodao je i da ga je ministar policije Dragan Jočić čim je čuo za incident pozvao i izrazio zabrinutost.
G17 Plus najoštrije je osudila napad i pozdravila brzu reakciju policije izražavajući nadu da će uskoro i preostali izgrednici biti privedeni pravdi. „Očekujemo da javni tužilac pokrene postupak zbog nasilničkog ponašanja i napada na nacionalnoj, verskoj i rasnoj osnovi, a od suda da u najkraćem roku najstrože kazni počinioce“, navodi se u saopštenju G17 Plus.
Stranka za Sandžak osuđuje napad srpskih nacionalista na prostorije Sandžačke demokratske partije u Zemunu. Ocenjujući da ovaj napad predstavlja posledicu negativnog odnosa vlasti prema nacionalnim zajednicama, posebno Bošnjacima, SZS dodaje da je ovaj događaj samo još jedan u nizu ilustrativnih primera koji potvrđuju nefunkcionisanje državnih organa, što ohrabruje fašističke elemente čiji je cilj izolacija zemlje i vraćanje Miloševićevog sistema vrijednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari