Premijer Srbije Ivica Dačić danas počinje dvodnevnu posetu Briselu, gde će s najvišim zvaničnicima Evropske unije razgovarati o evropskim integracijama Srbije, nastavku dijaloga s Prištinom i svim drugim otvorenim pitanjima od interesa za EU.


Prema rečima Danasovih sagovornika iz sedišta EU, Dačić i njegova vlada će posle ovih sastanaka tačno znati zašto Srbija neće do kraja godine dobiti datum za početak pregovora o pristupanju, šta se od nje tačno očekuje da bi do toga došlo, kao i kako Brisel vidi dalju saradnju Beograda i Prištine, odnosno šta se očekuje od najavljivanog dijaloga, kako „tehničkog“, tako i političkog.

Prema saznanjima Danasa, Dačić će najteži razgovor najverovatnije imati s Ketrin Ešton, visokom predstavnicom EU za spoljnu i bezbednosnu politiku, jer će s njom razgovarati o tome kada će i u kojoj formi doći do nastavka dijaloga Beograda i Prištine, na koje teme i uz čije eventualno prisustvo. Izvori Danasa, koji su dobro upućeni u to kako izgledaju sastanci s visokim zvaničnicima EU, kažu da će Dačiću nedvosmisleno biti rečeno šta se i u kojim rokovima očekuje.

Dačić je juče izjavio da je Beograd spreman za nastavak dijaloga s Prištinom i da će Srbija učiniti sve da dobije datum za otpočinjanje pregovora o članstvu u EU, ali da zbog toga neće prihvatiti nešto što nije u njenom nacionalnom i državnom interesu.

– To ću preneti sagovornicima u Briselu. Želimo da nastavimo evropski put, ali i da EU bude korektna prema nama kada je reč o uslovima, a to znači da nema novih uslova za dobijanje datuma za početak pregovora – rekao je Dačić novinarima u osnovnoj školi „Jovan Dučić“ u beogradskoj opštini Novi Beograd, gde je đacima poželeo srećan polazak u školu.

– Preneću im da je politička stabilnost u Srbiji veoma važna i da je Srbija spremna za nastavak dijaloga sa Prištinom – rekao je Dačić. On je naveo da će sa sagovornicima u Briselu razgovarati i o ekonomiji i načinima za smanjenje budžetskog deficita, o rastu proizvodnje i otvaranju novih radnih mesta.

– Da bi država opstala, potrebno je pronaći dve do dve i po milijarde evra zbog dvostruko većeg budžetskog deficita od planiranog. Na tome radimo, kao i na tome da sledeće godine smanjimo budžetski deficit i postignemo privredni rast – rekao je premijer Srbije.

Danasovi izvori u Briselu kažu i da će Dačić „morati da objasni sporne momente“ u prvih 40 dana rada nove vlade ili neposredno pred njeno imenovanje.

Od Srbije se, prema rečima naših sagovornika, traži i da delima pokažu da će se ozbiljno baviti borbom protiv korupcije i spornim privatizacijama, ali i reformisanjem ostalih oblasti društva i politike.

U susret novom izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije u procesu integracije, koji će biti objavljen u oktobru, a završen sredinom ovog meseca, Dačića će pitati kako je došlo do izmena Zakona o Narodnoj banci Srbije, što će, po svemu sudeći, u izveštaju EK biti negativno ocenjeno. Osim toga biće pitanja i o odlukama Ustavnog suda Srbije o nadležnostima Vojvodine i neustavnosti kancelarije Vojvodine u Briselu.

Kako kažu za Danas iz Brisela, biće i pohvala na račun nove vlade povodom odluke kojom se precizira učešće predstavnika Srbije na regionalnim skupovima na kojima učestvuje i Kosovo.

Sedam teških sastanaka

Premijer Srbije Ivica Dačić danas i sutra će imati sedam sastanaka sa čelnicima EU među, kojima su predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej, visoka predstavnica za spoljnu politiku Ketrin Ešton, zatim komesari EU za proširenje i unutrašnje poslove Štefan File i Sesilija Malstrom, kao i ministri spoljnih i unutrašnjih poslova Belgije. Kao „prethodnica“ premijeru, u Briselu je prošle sedmice s komesarom Fileom razgovarala potpredsednica vlade Suzana Grubješić.

Važnost

„Mislim da je sastanak Dačića i Eštonove u Briselu veoma važan, jer će posle toga biti jasnije koliko je nova srpska vlada ozbiljna kada je reč o pitanjima u vezi s Kosovom“, rekao je juče predstavnik EU na Kosovu Samuel Žbogar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari