Najupečatljiviji momenti Makronove posete Vučiću i Srbiji (VIDEO) 1Foto: EPA-EFE/ANDRE PAIN

Doček, zajednička konferencija za novinare, obilazak Galerije Matice srpske u Novom Sadu, predavanje o veštačkoj inteligenciji, šetnja Petrovaradinskom tvrđavom, ispraćaj na beogradskom aerodromu, upečatljivi su momenti dvodneve posete Emanuela Makrona, francuskog predsednika Srbiji, koje je objavio njegov domaćin Aleksandar Vučić, u kratkom videu.

Vučić je video objavio na Instagramu, mada se kroz ovu video formu, ne vide suštinski politički upečatljivi momenti koji su obeležili ovu posetu.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Među tim momentima su pitanja na zajedničkoj konferenciji za štampu u Palati Srbija 29. avgusta o tome da li je vlasnik ruskog Telegrama Pavel Durov koji je uhapšen u Francuskoj i pušten da se brani sa slobode, došao u tu zemlju na poziv francuskog predsednika.

Makron je odgovarajući na pitanje francuskih novinara o tome, rekao da se nije obraćao još francuskom stanovništvu na tu temu i da njegova poseta Srbiji nije pravi trenutak da o tome govori.

Ceo ton te konferencije svedočio je o novom Makronovom pristupu za Evropu u kome za Srbiju ima mesta, što je potvrđeno i ugovorom o kupovini 12 francuskih vojnih aviona Rafal od strane domaćina.

Vučić je pohvalio Makronov koncept Evropske političke zajednice, rekavši da je to jedini politički oblik u kome zemlje Balkana mogu da razgovaraju ravnopravno sa liderima iz Brisela, a ne da budu u poziciji đaka koji slušaju nastavnike.

Tokom posete Makron i Vučić su razmenjivali srdačne prijateljske gestove, a događaj je privukao veliku medijsku pažnju, prenosile su ga uživo brojne televizijske stanice u Srbiji.

Zanimljivo je da je u programu uživo na Javnom servisu RTS Ljiljana Smajlović, koja ima podkast na RT Balkan, prokomentarisala da postoji očigledno iskreno savezništvo između francuskog lidera koji je bivši Rotšildov bankar i srpskog lidera, koji je ponikao kao fudbalski navijač na tribinama i u senci radikalnog lidera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari