Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc razgovaraće danas u Beogradu s predsednikom Srbije Borisom Tadićem i drugim zvaničnicima o lociranju i hapšenju dva preostala haška begunca.

Bramerc će razgovarati i sa premijerom Mirkom Cvetkovićem i predsednikom Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasimom Ljajićem.

On će se, takođe, sastati sa šefom Akcionog tima Vladimirom Vukčevićem i drugim pripadnicima tog tima koji rade na hvatanju haških begunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića. Prema programu posete predviđen je razgovor i sa predsednikom Višeg suda u Beogradu Dragoljubom Albijanićem.

Kako je najavljeno u haškom tužilaštvu glavna tema ovih sastanaka je potreba lociranja i hapšenja optuženih Ratka Mladića i Gorana Hadžića. Bramercova poseta Srbiji je u sklopu priprema izveštaja o saradnji država bivše SFR Jugoslavije sa Haškim sudom, koji će tužilac podneti Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija 6. decembra. Njegov izveštaj presudno će uticati na nastavak evropskih integracija Srbije, jer je Srbiji iz EU jasno poručeno da neće moći da ostvari napredak u približavanju Uniji ukoliko njena saradnja s Haškim sudom ne bude potpuna.

Predsednik Srbije Boris Tadić je u više navrata izneo stav da će odbegli haški optuženici, ako su u Srbiji, biti uhapšeni. Prema Tadićevim rečima, ne postoji nijedna prepreka da se taj proces završi do kraja. On je na primedbu da će dalji napredak zavisiti od izveštaja tužioca rekao da „Bramerc ima na dnevnom nivou informacije, jer predstavnici Haškog tribunala učestvuju u čitavom procesu“. „Dakle, ne postoji ništa novo što bi on mogao da dobije. Mislim da je i poslednji njegov izveštaj bio pozitivan, sa određenim sugestijama. Zato i jesmo dobili transfer naše aplikacije prema Evropskoj komisiji i mislim da možemo i dalje biti optimisti. Pravo pitanje je da li je Mladić u Srbiji. Ja se nadam da jeste i verujem da se približavamo završetku saradnje sa Tribunalom“, rekao je Tadić.

Predsednik Nacionalnog saveta Srbije za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić kaže da hapšenje Mladića više niko ne dovodi u pitanje i to je čista tehnička stvar. „Politička odluka je jasna i vidljiva i to više nije stvar politike. Mladićevo hapšenje je čisto tehnička stvar. Međutim, to očito nije nimalo lako“, rekao je Ljajić, u intervjuu sarajevskom „Dnevnom avazu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari