Najveća dobit za Srbiju da politička elita odstupi

Vidljivo je slaba velika koalicija koja vlada, sa potrošenim ljudima, a takva je i opozicija. Svi profesori ili najveća većina u suštini je na strani mladih i na stani njihovih želja. S druge strane, mnogi, pre svega iskusniji profesori, shvataju da protesti ne mogu esencijalno ništa da promene i može se dobiti utisak da ne podržavaju protest
Stojan Radenović, penzionisani profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu i jedan od 100 najuticajnijih matematičara u svetu, govori za Danas o protestima

Ostavite komentar


  1. Dokaz da mašinci nisu dobri sociolozi , zato jer : 1).danas NEMA nikakave političke elite, jer su komunisti posejali pogrešno seme, 2).BOLJE bilo kakav političar i sistem, nego anarhije , 3). GLASAJTE za poštene ili za nove nove partije i političare,

  2. Reši jednacinu bolje dragi profesore. Jer stari profa gresi ili prica opste stvari ali u jednom je u pravu kad kaze "Jer naša Srbija je Srbija ropstva, patnje i trpljenja i kao takvu je najviše volimo". To je mozda tacno jer su gradjani i narod bas takvi, jadni i nikakvi, koriste kontra logiku – sto gore to bolje. Zato biraju najvece prevarante i opsenare za vodje, koji ocito lazu, kradu i muljaju na sva zvona, i koji ih ponizavaju i vredjaju dok vladaju. Uostalom, kakva je elita moguca od takvog naroda. Tako i nas profa, stavio prst u uvo i peva coban tera ovcice i predlaze da odstupe ovi u ime nekih drugih za koje vec rekao da ih nema ili su isti ili cak gori. Zato, rešite ovu jednacinu sa toliko poznatih bolje. Dusko

  3. Covek konformista,a ucen. Sto ne rece koju lepu o Avnoju i njegovoj pogubnosti po Srbiju?

  4. Ovaj profesor je živi dokaz da ljudi u nekim godinama mogu da promene ličnost i da se ponašaju infantilno i neprepoznatljivo. Ako je ovaj čovek bio profesor fakulteta, trebao bi da zna na koji se način "povlači" politička elita ma šta pod tim poijmom podrazumevao? Daleko smo mi gospodine od elite. Elita se prvo vaspitava u porodici, potom školuje i usavršava. Elita, pored vaspitanja i akademskog školovanja, mora imati i dozu nacionalnog ponosa, kao i visoki stepen pripadnosti ovom narodu i državi. Ako toga nema, "elita" je samo jedan bezvredni požuteli papir u obliku diplome, kojom se zaklanjaju i pokrivaju sve "šupljine". Da Srbija poseduje elitu, bili bismo daleko uspešniji i poštovaniji.

  5. Profesor hoce da kaze da nam jednacina nema resenje. Valja nam je prepraviti. Ne bi bilo lose imati kakvu tribinu u kojoj bi misljenja ukrstili bas i samo matematicari. Bez ikakvih sociologa, psihologa, antropologa, glumaca, kosarkasa i slicnih "struka" gde dva plus dva moze biti svasta samo ne cetiri.

  6. Mhm, sve sami mozgovi. Filozofi, analitičari, teoretičari, komentatori, itd,itd, samo slabo gde radnik koji je spreman da zasuče rukave i da nešto menja počevši od svog odnosa prema stvarima pa nadalje. Boi promene, ali da neko drugi bude njihov nosilac

  7. Profesor Radenović govori samo ono što svaki matematičar, analitičar, logičar, shvata. (Anti)sistem je postavljen spolja i nemoguće ga je promeniti, jer to ne odgovara onima koji su ga postavili. Država Srba (pa i Srbija) ne sme da bude jaka.

  8. To, da li je profesor u pravu ili nije, uvek može da se gleda iz dva ugla i to njegovog i nečijeg drugog koji smatra da nije tako. U svam slučaju, jedna od naših glavnih karakteristika kao naroda je da smo strašno tvrdoglavi, čak i kad znamo da nismo u pravu mi nećemo odstupiti od svog stava, pa tako nikada nećemo ni doći do prave istine.
    Ne mogu se složiti da mi volimo Srbiju kao zemlju ropstva jer da je tako još bi Turci bili ovde. Ali da nam političku elitu čine pogrešni ljudi, čine. To su uglavnom laktaši i neradnici koji možda imaju po godinu dana poštenog rada, ako su bili negde na stažu pa su u međuvremenu shvatili da je politika lakša nego bilo koji drugi posao. Čik ih sad izguraj odatle. Mnogo su oni jači nego bilo koji profesor fakulteta. Ipak se kod nas na vlast dolazi silom, a ne pameću.
    Do sledećeg dolaska pameti na vlast, bojim se da će neko moći da zatvori vrata i ugasi svetlo.

  9. Mislim da su mladi pokazali da ne žele da stanu rame uz rame sa političkom opozicijom, koja se umešala u njihove redove, ako već nisu bili od samog početka i organizatori svega, što svakim danom sve više verujem da je istina.

  10. Na žalost svađamo se međusobno misleći da sve zavisi od nas samih. Istina je drugačija. Dok je dominacije USA u svetu potezi naše vlasti će biti iznudjeni. Svako ko se usudi da zaštiti nacionalni interes biće proglašen za populistu, nacionalistu, po potrebi fašistu ili bar ultra desnicara. Podmetace mu nogu na svakom koraku a plaćena opozicija će mu onemogucavati rad na mig zapadnih delioca pravde i demokratije. Narod to oseća i zato radije trpi zla koja su tu nego da stremi onom nepoznatom još (poznata sekspirovo dilema).

Ostavite komentar


Politika

Đurić iz Rima: Italija ključni partner Srbije 10

Đurić iz Rima: Italija ključni partner Srbije

Italija je ključan partner Srbije i regiona Zapadnog Balkana, kako u ekonomskom razvoju, tako i u očuvanju stabilnosti i mira, posebno u zaštiti manastira Visoki Dečani i srpske kulturne baštine na Kosovu, poručio je danas u Rimu ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić, posle razgovora sa italijanskim kolegom Antoniom Tajanijem.

Naslovna strana

Naslovna strana za 24. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Milena Minja Bogavac, dramaturškinja

Svojevremeno čitala sam sve dnevne novine u nadi da ću tako biti najobjektivnije informisana. Od 2013. godine do danas čitam isključivo Danas.