Srpska napredna stranka je, prema preliminarnim podacima, osvojila najviše glasova na vanrednim lokalnim izborima za odbornike Skupštine grada Prištine koje je juče u Gračanici i još desetak okolnih sela organizovala Vlada Srbije. Odziv birača u Gračanici i još deset sela bio je oko 35 odsto, od nešto više od 10.000 upisanih birača na Kosovu.

SNS je osvojila 1.201 glas, druga stranka sa osvojenih 700 glasova je Socijalistička partija Srbije u koaliciji sa JS, PUPS i grupom građana „Vidovdan“.

Treća je Demokratska stranka sa osvojenih 588 glasova, Srpska radikalna stranka je četvrta sa 528 glasova, DSS je peta stranka sa 161 glasom, a šesta je grupa građana „Opstanak“ sa osvojenih 367 glasova. SNS bi od 47 odbornika, po dobijenom broju glasova, imala 16 odborničkih mesta, SPS – 9 , DS – 8, SRS – 7, grupa građana „Opstanak“ pet i koalicija DSS – NS dva mandata.

To su prelimirani rezultati, a konačni ishod vanrednih izbora biće poznat kada se zbroje i glasovi raseljenih lica u centralnoj Srbiji.

– Prema nezvaničnim rezultatima na izbore u Prištini izašlo je 3.448 od upisanih 10.397 birača sa teritorije Kosova, a iako svi rezultati još nisu dostavljeni, evidentno je da je odziv bio slab – rekao je kasno sinoć načelnik Kosovskog upravnog okruga Goran Arsić.

Do juče u 18 sati na birališta u Goraždevcu izašlo je 30 odsto birača, a izbori su protekli mirno. U Goraždevcu se glasalo na četiri biračka mesta, a na po jednom u povratničkim mestima Siga, Ljevoša, Brestovik i Belo Polje.

U opštinama Peć i Priština, čija su sedišta izmeštena u Goraždevac i Gračanicu, juče su održani lokalni izbori nakon što je početkom aprila Vlada Srbije raspustila opštinske skupštine zbog „nepoštovanja zakona i zloupotreba službenog položaja“. Kako je Arsić rekao za Danas, zabeležena je slabija izlaznost interno raseljenih osoba koje žive u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji i koji su glasali na tri biračka mesta.

Pozivajući se na portparola predsednika i premijera Kosova Fatmira Sejdiua i Hašima Tačija, prištinski mediji na albanskom su ocenili da su izbori u Gračanici i Goraždevcu „nelegitimni i neće imati nikakvu političku snagu“. Memlji Krasnići, portparol Vlade Kosova, rekao je da su „izbori koje Srbija sprovodi na Kosovu nevažeći i neprihvatljivi, ali kosovska vlada neće upotrebiti silu za njihovo sprečavanje“.

Vlada Srbije je počekom aprila zbog „zloupotrebe finansijskih sredstava i nekoordinacije sa Ministarstvom za KiM“ uvela privremene mere uprave u opštine Peć i Priština. U Peći je na vlasti bio DSS, a u Prištini SRS. Za članove privremenih organa upravljanja u obe opštine imenovani su članovi DS. Rajko Dunić, smenjeni predsednik Opštine Peć iz DSS, objasnio je za Danas da je Ustavni sud povodom žalbi odbornika opština Peć i Priština doneo mišljenje da je odluka vlade protivzakonita, ali je Vrhovni sud odlučio drugačije.

U Lapljem Selu napadnut dopisnik Blica

Na biračkom mestu u Lapljem Selu, gde se glasa za odbornike Skupštine grada Prištine, juče su članovi biračkog odbora koalicije SPS-JS-PUPS- „Vidovdan“ napali dopisnika Blica Neđu Zejaka i zapretili mu likvidacijom. Zejak tvrdi da je povod za napad bio tekst „Kandidati SPS za odbornike hoće da sede u dve klupe“ u kojem je objavio da je kandidate Koalicije SPS-JS-PUPS-„Vidovdan“ Nebojšu Perića i Nenada Stojanovića Vlada Kosova imenovala u pripremni tim za formiranje multietničke opštine Gračanica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari