Lajčak: Zabrinut sam i pozivam na deeskalaciju 1Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Nakon trodnevne posete Kosovu i izraženim zadovoljstvom zbog “dobrih susreta” sa sa liderima Srpske liste, Demokratske partije Kosova, Demokratske lige Kosova i Alijanse za budućnost Kosova, kako je sam rekao – specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, doputovao je dvodnevnu posetu Beogradu, prilikom koje se nijednom nije obratio javnosti.

Lajčak je juče otkazao i sastanak sa predstavnicima civilnog društva.

U danu kada je izaslanik EU za dijalog Srbije i Kosova doputovao iz Prištine u Beograd, specijalne jedinice kosovske policije Rosu raspoređene su na dva administrativna prelaza – Jarinju i Brnjaku.

Na tim administrativnim prelazima tada je počelo oduzimanje tablica sa oznakama sa severa Kosova, a vozila sa oznakama iz centralne Srbije naloženo je da uzimaju probne oznake i da plaćaju taksu.

Srbi sa severa Kosova odmah su blokirali su prelaz Jarinje u oba smera.

Lajčak: Zabrinut sam i pozivam na deeskalaciju 2
foto (BETAPHOTO AP Photo/Bojan Slavković)

Prema ranijoj agenda, Lajčak je u Beogradu trebalo da razgovara sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, međunarodnim izaslanicima u Srbiji, kao i sa predstavnicima poslovne zajednice i civilnog društva.

Međutim, specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, sreo se, prema dostupnim i javnim informacijama, samo sa predsednikom Srbije, a o ishodu sastanka javnost je obaveštena putem Instagram profila Aleksandra Vučića, gde je srpski predsednik ukratko izvestio da su razgovarali o krizi na Kosovu.

Predsednik Srbije je na svom Instagram profilu naveo da je sa Lajčakom razgovarao o „teškoj krizi na Kosovu i Metohiji“ i da će „o svemu što se zbiva na severu pokrajine uskoro obavestiti javnost“.

Nije poznato da li je Miroslav Lajčak danas prisustvovao sastanku Aleksandra Vučića sa predstavnicima zemalja Kvinte i Evropske unije za rešavanje aktuelne krize na Kosovu i kakve je zaključke izveo. Lajčak je u popodnevnim satima samo putem svog Tviter naloga obavestio javnost o sastanku sa šefovima delegacije EU u Beogradu sledećim rečima: „Informisao sam šefove misije EU o situaciji na severu Kosova. Zabrinut sam i pozivam na hitnu deeskalaciju. Važno je smanjiti napetosti, vratiti mirnu atmosferu i omogućiti slobodu kretanja. Spremni smo da olakšamo razgovore o svim otvorenim pitanjima u dijalogu“.

Lajčak: Zabrinut sam i pozivam na deeskalaciju 3

Kako nam je potvrđeno u više nevladinih organizacija, Lajčak nije ponudio novi termin za susret, nakon što je jučerašnji otkazao sat vremena pre održavanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari