Nakon konkursa nijedan Srbin nije sertifikovan kao notar od strane Vlade Kosova; zamenik zaštitnika građana: Neprihvatljivo 1Vlada Kosova Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Zamenik Ombudsmana na Kosovu Srđan Sentić saopštio je da je potpuno neprihvatljivo da na spisku za sertifikaciju novih notara koji je objavilo kosovsko ministarstvo pravde među 101 imenovanim notarom nema ni jednog Srbina, iako je bilo kandidata koji su položili notarski ispit i učestvovali u konkursu za imenovanje u opštinama sa srpskom većinom.

Sentić je putem Fejsbuka naveo da podržava reakcije civilnog društva i brojnih političara u vezi sa poslednjom odlukom Ministarstva pravde.

„Potpuno je neprihvatljivo da među 101 imenovanim notarom nema ni jednog Srbina. Čak i da su svi srpski kandidati bili imenovani, i dalje bi postojala potreba za još notara iz srpske zajednice. Ovakva odluka samo produbljuje nepoverenje prema institucijama, koje su deklarativno otvorene za srpsku i ostale zajednice“, naveo je Sentić.

Istakao je da se ova odluka mora revidirati po hitnom postupku.

„Ovo je veoma zabrinjavajuća poruka Vlade Kosova srpskoj i drugim zajednicama, posebno u svetlu formiranja Komisije za integraciju nevećinskih zajednica, osnovane u skladu sa odredbama Ustava i zakona koji definišu ravnopravnu zastupljenost svih zajednica na svim nivoima“, zaključio je Sentić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari