Podržavanje ratnih zločina nešto je najtragičnije što može da se desi Srbiji u ovom trenutku, jer šteti imidžu države – upozoravaju stručnjaci i analitičari nakon akcija lepljenja plakata sa natpisom Bulevar Ratka Mladića.
Funkcioner Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope Goran Svilanović rekao je da će državni službenici ukoliko dobiju ohrabrenje raditi svoj posao u skladu sa zakonom, i da se to odnosi i na lepljenje plakata.

Podržavanje ratnih zločina nešto je najtragičnije što može da se desi Srbiji u ovom trenutku, jer šteti imidžu države – upozoravaju stručnjaci i analitičari nakon akcija lepljenja plakata sa natpisom Bulevar Ratka Mladića.
Funkcioner Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope Goran Svilanović rekao je da će državni službenici ukoliko dobiju ohrabrenje raditi svoj posao u skladu sa zakonom, i da se to odnosi i na lepljenje plakata.
On je za B92 kazao da Vlada treba da podrži ministra pravde u nastojanju „da tu stvar svede na događaj koji bi bio obrađen kao i svaki drugi“.
Svilanović je pozvao Srpsku radikalnu stranku da stavove iznese u Skupštini i da ne zloupotrebljava mlade za svoje političke akcije. Upozorio je mladiće koji su lepili plakate sa imenom haškog optuženika da tako kvare međunarodni imidž Srbije.
Sociolog Milan Nikolić kaže da ova kampanja SRS „nanosi štetu imidžu Srbije i to još veću u trenucima kada se donosi odluka o budućem statusu Kosova“. Negativne posledice „političke sabotaže“ radikala osetiće vremenom i oni slojevi društva koji ih u ovom trenutku podržavaju, ocenjuje Nikolić.

Kazniti poricanje zločina

Gradski odbor DS i LSV su osudili lepljenje plakata. Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak najavio je da će ta stranka u Skupštini Srbije pokrenuti inicijativu za donošenje zakona kojim bi se krivično sankcionisalo poricanje genocida i veličanje ratnih zločina. Stranka G17 Plus pozvala je javnog tužioca da podnese krivičnu prijavu protiv odgovornih lica iz SRS koji su organizovali akciju lepljenja plakata. Ova stranka je ocenila da promovisanje haških optuženika nanosi veliku štetu građanima i državi. Liberalno-demokratska partija je saopštila da nijedan plakat sa imenom lica optuženog za ratne zločine ne sme da se pojavi u ulici koja nosi ime premijera Zorana Đinđića, kao ni na jednom drugom mestu u gradu.

Veličanje begunaca od međunarodne pravde i vređanje pijeteta prema mrtvom čoveku predstavlja bezobzirnu političku provokaciju, ocenjuje stručnjak za pravo Vesna Rakić Vodinelić.
– Lepljenje plakata na zabranjenim mestima jeste prekršaj. Ovo je jedan ozbiljan prekršaj. Ali svi prekršaji kod nas sankcionisani su ili visokim ili niskim novčanim kaznama ili zatvorom. To je neadekvatna kazna. Takve kazne se retko gde sreću u svetu kao jedine kazne – objašnjava Rakić Vodinelić
Sociolog Ratko Božović kaže da su ovakve akcije rezultat velikog haosa u oblasti vrednovanja i razumevanja svakodnevice sa stanovišta kulture. Božović smatra da u tome što čine radikali postoji rđavo izabrani stil čije posledice mogu biti nepopravljive, i podseća da braniti zločin znači saučesništvo u njemu.
– Ali ja držim da je najveći nesporazum ovde gluvonemo prisustvo ravnodušnosti ili nedostatak kritičke javnosti koja je morala pročitati šta je ko činio i učinio i da to postane jasno. Ovde je sve izgleda postalo nejasno zato što kritička javost ne postoji i zato što nije htela da se odredi i opredeli – smatra Božović.
Na uglu Bulevara AVNOJ i Ulice španskih boraca u subotu su se okupili članovi SRS, pripadnici pokreta Obraz i navijačkog udruženja Familija srbskih navijača, koji su se odazvali akciji lepljenja plakata sa imenom Ratka Mladića. U okolini je izlepljeno više plakata sa natpisom „Bulevar Ratka Mladića“, četiri i na samu zgradu B92. Akcija je sprovedena u znak podrške mladićima koji su pre nekoliko dana uhapšeni zbog lepljenja plakata u bulevaru AVNOJ, na kojima je pisalo „Bulevar Ratka Mladića“. Okupljeni su nosili slike Ratka Mladića i Radovana Karadžića, a članovi organizacije „1389“ nosili su majice sa natpisima „Ne damo Kosmet“.
– Ovo je naš način da pokažemo da ne mogu da nas uplaše i da je Srbiji sloboda bila i ostala najvažnija, pa neka dođu da i nas uhapse. Sa oduševljenjem ih dočekujemo i nikakav problem u tome ne vidimo – rekao je Vučić, nakon što je i sam zalepio jedan plakat.
Gradske vlasti su krajem prošle godine, nakon potpisivanja peticije, pokrenule proceduru za izmenu naziva Bulevara AVNOJ-a u Bulevar Zorana Đinđića. Tu promenu je prošle nedelje odobrio novi ministar državne uprave i lokalne samouprave Milan Marković. Četiri dana nakon što je ministar dao saglasnost za preimenovanje ulice, članovi organizacije „1389“ su na objektima u toj ulici na Novom Beogradu, izlepili plakate „Bulevar Ratka Mladića“. Zbog lepljenja plakata jedna osoba je uhapšena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari