"Niti ljubi, nit ih drugom daje": Šta stalni napadi na članove i funkcionere SPS-a govore o Vučićevoj taktici? 1foto FoNet Milica Vučković

Kako se bliže izbori 17. decembra, tako tenzije između SNS i SPS rastu, uprkos zaklinjanju Ivice Dačića da ostaje veran naprednjacima i pre svega Aleksandru Vučiću. Odnose dva koaliciona partnera gotovo do usijanja doveo je snimak na kome socijalista iz Blaca Dejan Dimitrijević peva uvredljivu pesmu o predsedniku Srbije.

Sporni snimak iz Blaca na svom Instagram nalogu objavio je čak i predsednik Vučić uz komentar: „Toliko o inventivnim programima i planovima za budućnost Srbije. I zato, Srbija ne sme da stane“.

Slične objave imali su potom i svi visoki funkcioneri SNS.

Ali snimak sa privatne proslave u Blacu na kom cela sala peva uvredljivu pesmu, nije jedino što naprednjaci zameraju svojim višegodišnim koalicionim partnerima iz SPS.

Nedavno je Vučić iz Užica optužio socijalistu i ministra u Vladi Srbije Novicu Tončeva da radi za tajkune i da mu je u „Đilasovim i Šolakovim“ medijima očitao bukvicu, te je socijalistima poručio da im želi sve najlepše i zahvalio se „na korektnoj saradnji“.

Povod za ovakvu oštru reakciju bila je izjava Tončeva da netačnim izjavama pokušavaju da uzmu deo birača SPS-a i to tvrdnjama da u ovoj kampanji postoje samo dve opcije – Aleksandar Vučić i Dragan Đilas, a da je sve ostalo šarena laža i suštinski ne postoji.

Na sumnju naprednjaka da su socijalisti spremni da naprave zaokret ka opoziciji nakon decembarskih izbora, niko iz SPS nije želeo javno da govori. I nezvanično ponavljaju da su podržali Vučića na predsedničkim izborima, da je on pobedio zahvaljujući i glasovima SPS, kao i da su sve vreme bili verni i konstruktivni partneri. Čak i onda, kako kažu, kada su im bez ikakvog povoda smenjivani kadrovi u školama i hapšeni članovi opštinskih uprava.

„Gotovo svakodnevno mi dobijamo packe u javnosti od naprednjaka. Prozivaju nas za sve i svašta, a sve sa ciljem da nam smanje rejting, da nas oslabe, jer ciljamo slično biračko telo. Prozivke idu u nedogled kako bi nam nakon izbora smanjili koalicioni kapacitet. A mi na sve to ćutimo i kada neko nešto i bezazleno kaže, krene hajka“, kaže jedan visoki funkcioner SPS, navodeći da je njihova izborna kampanja poštena i nenapadačka.

Dušan Milenković, politički konsultant, podseća da je uoči početka kampanje sam naglašavao da će problem koji SNS ima sa SPS bti nešto najzanimljivije u toku kampanje.

„Razlog je jednostavan – SPS je najveća pretnja za uzimanje dela biračkog tela SNS, što se u praksi najbolje videlo na izborima prošle godine. Taj deo biračkog tela želi da glasa za kontinuitet vlasti, pa je zadatak SNS da prikaže SPS kao lošiji izbor od ponuđena dva, dok je cilj SPS da prikaže svoju lojalnost održanju te iste vlasti“, navodi Milenković.

Sagovornici Danasa navode da je Vučićev cilj da spusti SPS na jednocifren rezultat, jer su socijalisti jedina preostala organizovana politička struktura u zemlji.

„Takođe, pored te terenske pokrivenosti njemu smeta i to što Dačić, preko Bajatovića gleda na istok, a preko Ružića na zapad, čime SPS u perspektivi može biti deo tranzicione vlasti. Ali verujem da će SPS na kraju, ipak, da bude i u narednoj vlasti, pošto Vučić ima taktiku niti ljubi, nit ih drugom daje“, objašnjava Miroslav Parović iz Narodnog slobodarskog pokreta.

Dodaje da je to Vučićeva taktika i sa celom opozicijom. On je, kako kaže, svima otvorio nadu da će nešto na kraju dobiti, a sigurno će ih kao i do sada prevariti.

Sagovornici Danasa u jednom se slažu, a to je da Vučić želi sve glasove za sebe, i one koji su tradicionalni socijalisti i glasove nacionalista i demokrata. To nije ni moguće ni realno. Tako želi i da mu SPS bude lojalan partner, a da po potrebi protiv te partije vodi prljavu kampanju, kako ne bi bila jača, nego što on procenjuje da je korisno SNS-u.

„Koliko god vrh SPS bio uzdržan da na to adekvatno odgovori, na nižim nivoima je SNS, svojim već skoro pa decenijskim agresivnim ponašanjem prema SPS-u, izazvao veliku mržnju socijalista. Ona, pogotovo u predizbornom periodu, ne može da ne eksplodira koliko god da se Dačić trudi, kako bi izbegao konfrontaciju sa Vučićem, da umiri strasti u svojoj partiji“, navodi za Danas politički analitičar Dragomir Anđelković.

Dodaje da kada jedna strana, odnosno SNS postupa beskrupolozno, nemoguće je izbeći povremene reakcije druge strane.

„U meri, u kojoj Vučić bude dalje slabio, one će samo biti veće“, zaključuje Anđelković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari