Napeto u Kosovskoj Mitrovici: Pušteni srpski političari sa zastavom do kneza Lazara, na mostu - kamioni (VIDEO) 1foto: KoSSev

Napeto je danas bilo u Kosovskoj Mitrovici – dvojica puštenih srpskih političara Aleksandar Arsenijević i Stefan Veljković, prošetali su sa srpskom trobojkom do spomenika knezu Lazara u centru Severne Mitrovice, dok se nedaleko odatle, na mostu na Ibru, nalaze kamioni koji testiraju njegovu stabilnost.

Nakon privođenja Aleksandra Arsenijevića i Stefana Veljkovića građani su se okupili kod policijske stanice u Severnoj Mitrovici. Nakon puštanja iz stanice u Južnoj Mitrovici njih dvojica došli do okupljenih građana i sa njima prošetali do spomenika knezu Lazaru noseći srpsku zastavu na čelu.

Kod spomenika im se obratio predsednik Srpske Demokratije, Aleksandar Arsenijević. On se zahvalio sugrađanima koji su došli da ih podrže, te poručio „svi za jednog, jedan za sve“. Građani su se nakon toga razišli.

Lider Srpske demokratije Aleksandar Arsenijević, uhapšen je danas oko 11.00 časova, za KoSSev je potvrdio zamenik komandira Kosovske policije za region Sever, Veton Eljšani.

Kako je Eljšani kazao za KoSSev, on je „sprečavao zvanične organe da obave svoj posao“, te kada je Kosovska policija reagovala da omogući da se radovi i nastave, on je sa „istom radnjom nastavio i dalje“.

Uhapšen je na Trgu Braće Milić, gde radnici prefarbavaju oslikane boje srpske zastave.

Za to vreme na mostu – kamioni

Na glavnom Ibarskom mostu, sa južne strane, parkirana su četiri teška i natovarena kamiona. Kako saznaje KoSSev na licu mesta, oni „testiraju stabilnost“. U naredna dva tri dana, izradiće se i izveštaj o tome da lije ovaj most „stabilan za vozni saobraćaj“.

Za medije na albanskom govorio je zamenik kosovskog minsitra infrastrukture. Redakcije na srpskom o tome ni ovog puta nisu bile obaveštene.

Karabinjeri su i dalje na mostu, sa severne strane, uz tri pripadnika Kfora, i nešto pojačano prisustvo Kosovske policije.

Testiranje se obavlja u trenucima dok u opštini Severna Mitrovica traje javna diskusija o multietničkoj saradnji pri opštinskom odboru za bezbednost u zajednici i saradnji institucija i civilnog društva Severne Mitrovice. Događaju je veliku pažnju poklonila kosovska vlada, čiji su predstavnici, kako je i najavljeno, prisutni danas ovde, ali listom i mediji na albanskom.

Kosovska vlast zalaže se za otvaranje mosta na Ibru, što je i sastavni deo programa vladajućeg Samoopredeljenja Aljbina Kurtija, ali se srpska zajednica, većinska na severnom delu Kosovske Mitrovice tome protivi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari