Napeto u Skupštini, opozicija tvrdi da je sednicu o litijumu opstruisala vlast 1N1

Ovo je sve pripremano, ovo je sve scenario, rekao je Zoran Lutovac (DS) na zajedničkoj konferenciji poslaničkih grupa opozicije u Skupštini koje su tražile sednicu o zabrani kopanja litijuma.

Lutovac je odbacio navode vladajuće većine da je opozicija opstruisala tekuću sednicu Skupštine o rebalansu budžeta i time izgubila vreme za sednicu u vanrednom zasedanju koje ističe u ponoć o litijumu, dodajući da se predsednica Skupštine Ana Brnabić, obraća uličarskim rečnikom.

Pre opozicije obratila se Brnabić rekavši da vremena za sednicu o litijuma do ponoći najverovatnije neće biti, jer mora da se završi rasprava o rebalansu, koju je opozicija odugovlačila.

Ispred Skupštine su okupljeni ekološki aktivisti, njih desetak se kako javlja N1 nisu razišli, jer nisu sigurni da će Ana Brnabić ipak možda dati sednicu o litijumu. Prethodno su zakazali protestno okupljanje za večeras u 19 sati ispred Skuštine ali još ne znaju šta će sa tim protestom, da li će ga održati.

Srđan Milivojević (DS) je na konferenciji za štampu opozicije rekao je da će opozicija poslati zahtev i za redovno zasedanje, koje počinje 1. oktobra i da za to nećće čekati Brnabić jer kako kaže sednice se ne plaše.

Poručio je da sve ekološke organizacije treba da stanu pod jednu zastavu slobode i pozvao građane da uprkos svojim političkim uverenjima izađu na ulice.

Protesta će biti, poručio je Milivojević, koji je najavio i sastanak opozicije sa ekološkim organizacijama u Gornjim Nedeljicama.

O daljim koracima, Milivojević je rekao da ne želi da govori pre nego što se svi dogovore.

Poručio je da je u prethodnim sazivima tadašnji predsednik skupštine Vladimir Orlić podlegao različitim mehanizmima kako bi sprečio opoziciju da podnese dopune dnevnog reda Skupštine i da su oni sada spremni da spavaju pred pisarnicom ako je to potrebno da to u ovom slučaju spreče.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari