Ne stišava se napetost zbog indicenta sa Vjosom Osmani u Skoplju, oglasila se i Agencija za vazduhoplovstvo 1Foto: Aleksandar Roknić/Danas

Službe nadležne za bezbednosne kontrole na skopskom aedromu, prilikom incidenta sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani, ponašale su se u skladu sa svojim radnim obavezama, postupale profesionalno i poštovale pravila utvrđena u skladu sa primenjenim međunarodnim propisima, ne dozvoljavajući da se zaobiđu standardi i procedure, čak i pod pritiskom lica u pratnji putnika, saopštili su iz Agencije za civilno vazduhoplovstvo.

Tim inspektora Agencije za civilno vazduhoplovstvo (ACV), na čelu sa direktorom Dragim Stojanoskim, pregledao je dokaze i izvršio vanrednu proveru u aerodroma, povodom incidenta u čijem se centru našla kosovska predsednica.

„Odbijanje standardnih bezbednosnih provera sa istim putnicima, prema podacima, dešavalo se i 2022. i 2023. godine kada su bezbednosne provere prihvaćene tek nakon što je pilot aviona odbio da primi putnike u avion bez bezbednosne provere. Ukoliko bi službenici u TAV Makedoniji postupili drugačije od utvrđenih pravila i dozvolili propuste i izbegavanje predviđenih procedura, suočili bi se sa ozbiljnim sankcijama Agencije za civilno vazduhoplovstvo kao organa nadležnog za njihovo regulisanje“, ističu iz ACV-a.

Pošto se radi o opšteprihvaćenim međunarodnim standardima, ukoliko neko sumnja u njihovu pouzdanost, preporučuju da se ista praksa primeni na nekom od evropskih međunarodnih aerodroma, kako bi bili sigurni u njihovu primenu.

Održavanje tenzije

Zadržavanje Vjose Osmani radi obaveznog pregleda putnika na aerodromu u Skoplju izazvalo je veliku napetost na Balkanu, koja se ne stišava.

Dostupno je više medijskih verizja ovog događaja, prema jednoj Osmani se na povratku sa Olimpijskih igara iz Pariza, nije prijavila vlastima Severne Makedonije, da će sleteti u prolasku na aerodrom u Skoplju u službenom svojstvu, već je putovala kao redovan putnik.

Zato joj je zatraženo na aerodromu da otvori torbu i pokaže telefon, u skladu sa obaveznim procedurama, što je ona odbila, pozvala telefonom predsednika Sobranja Afrima Gašija, koji je poslao svog šefa obezbeđenja da reši stvar.

Kosovski premijer Aljbin Kurti odmah nakon incidenta hitno je otputovao u Skoplje i obratio se na zajedničkoj konferenciji za novinare sa makedonskim premijerom Hristijanom Mickoskim.

U međuvremenu je iz Prištine upućena zvanična protestna diplomatska nota u Skoplje. Na pomenutoj konferenciji za štampu takođe je došlo do sitnijeg incidenta jer je albanski Top čenel javio da je bila postavljena pogrešna zastava, zastava EU a ne Kosova. Iz makednoske vlade je saopšteno da je to lažna vest, da su kamere ovog medija snimile zamenu zastave sa prethodne konferencije za štampu.

Iz kabineta Osmani izdato je opširno i ljutito saopštenje u koje se sumnja u političku volju Skoplja da reši ovaj incident.

Podsetimo, i premijer Severne Makedonije Miskoski, i predsednica Gordana Siljanovska Davkova, stupili su na dužnost ove godine posle pobeda na izborima, na kojima su bili kandidati VMRO-DPMNE.

Kabinet Vjose Osmani nastavio je da se bavi ovom pričom i da nabraja u koje sve države sveta je predsednica Kosova putovala. Kurti je prilikom posete u izjavama naglašavao i da je predsednica Osmani bila na aerodromu sa svoje dve devojčice.

Podsetimo, i u bliskoj prošlosti se dešavalo da zvaničnici Kosova budu zadržani na međunarodnim aerodromima, na primer to je bio svojevremeno slučaj sa Ramušem Haradinajem, zbog poternica Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari