Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc informisao je ambasadore zemalja članica EU o saradnji Srbije i drugih zemalja bivše SFRJ sa tim međunarodnim sudom. Olga Kavran, portparolka Tužilaštva Haškog tribunala, kaže za Danas da je glavni tužilac sa ambasadorima zemalja EU pozvan na sastanak da bi odgovorio na pitanja u vezi sa svojim mandatom tužioca.

– U njegov mandat su uključena pitanja oko izlazne strategije Tribunala, postupci koji su u toku u sudu. To su bile teme njihovih pitanja, a ocena saradnje sledi u junu. Glavni tužilac ne želi da se iznose detalji sastanka – zaključuje Kavran.

Kako Danas saznaje, glavni tužilac je ponovio svoje ocene o saradnji Srbije od 12. decembra prošle godine iz izveštaja koji je podneo Savetu bezbednosti UN. Bramerc je tada izjavio da je Srbija ostvarila značajan napredak u saradnji sa Tribunalom i zatražio podršku međunarodne zajednice da preostali haški optuženici – Ratko Mladić i Goran Hadžić, budu uhapšeni što pre

Serž Bramerc je, prema saznanjima Danasa, zvaničnicima EU kazao da je saradnja Srbije sa Tužilaštvom značajno poboljšana i da je promena političke klime dovela do odlučnijeg i aktivnijeg pristupa na političkom, pravnom i operativnom nivou, ali da je i dalje najkritičnija oblast u saradnji Beograda sa Hagom hapšenje Mladića i Hadžića i da oni moraju biti što pre uhapšeni.

Holandija uslovljava odmrzavanje Prelaznog trgovinskog sporazuma između Srbije i EU hapšenjem i izručenjem Mladića Haškom tribunalu. Srpske vlasti tvrde da je bivši komandant bosanskih Srba Ratko Mladić bio u Srbiji do kraja 2005, a da se od tada ne zna gde je, jer se krije sam i da ima malu mrežu pomagača. Njegovo kretanje službe bezbednosti su rekonstruisale od aprila 2002. do januara 2006, a spekuliše se da se mreža Mladićevih pomagača sa početnih 50 osoba, na kraju svela na 10 ljudi.

Mladiću je krajem 2005. obustavljena isplata penzije, a nedavno je za informacije o Mladiću država raspisala nagradu od milion evra. Nagrada za Hadžića je 250.000 evra.

Evropski komesar za proširenje Oli Ren potvrdio je ambasadorima u Komitetu stalnih predstavnika evropske 27-orice stav Evropske komisije da bi EU trebalo da stavi na snagu trgovinski sporazum sa Srbijom, budući da Srbija u punoj meri sarađuje s Haškim sudom. On je naveo da bi EU trebalo da prihvati poziv Beograda za upućivanje jedne misije koja bi utvrdila stepen saradnje Srbije s Haškim sudom. U Evropskoj komisiji (EK) se smatra da za to postoje izgledi i moguće je da o tome u ponedeljak razgovaraju šefovi diplomatija EU. Prema mišljenju Rena, Bramerc bi mogao ponovo da ode u Beograd, ako u međuvremenu tamo ne bi otišla misija EU. Ren je kazao da ukidanje viza EU za građane Srbije smatra ostvarivim ciljem za ovu godinu, kao i da treba učiniti sve napore da Srbija dobije status kandidata za članstvo. Evropski komesar je podneo izveštaj o nedavnoj poseti Beogradu i tamo izneseni stav EU da srpske vlasti treba najpre da sačekaju na odmrzavanje i opipljive rezultate u sprovođenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, pa da onda podnesu zahtev za status kandidata za članstvo u EU.

Radić traži odštetu zbog pritvora

Beograd – Pred Prvim opštinskim sudom u Beogradu juče je održano pripremno ročište po tužbi kapetana u penziji bivše JNA Miroslava Radića, kojom od države Srbije traži odštetu od 50 miliona dinara zbog četiri i po godine koje je proveo u pritvoru Haškog tribunala, pred kojim je oslobođen optužbi. Radić je pred Haškim tribunalom bio optužen za zločine protiv čovečnosti kao član takozvane vukovarske trojke, čiji su članovi Mile Mrkšić i Veselin Šljivančanin 2007. osuđeni na 20 godina, odnosno pet godina zatvora. Republičko javno pravobranilaštvo je ranije u odgovoru na Radićev zahtev navelo da on ne može da traži naknadu štete od Srbije, jer država Srbija nije vodila krivični postupak protiv njega. Sudija Jasna Lozuk zakazala je saslušanje Radića pred Prvim opštinskim sudom u Beogradu za 24. april. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari