Napredak u pregovorima o transferu osuđenika iz Danske na Kosovo 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Ministarka pravde Kosova Albulena Hadžiu i ministar pravde Danske Nik Hakerup postigli su danas u Prištini značajan napredak u pregovorima o sporazumu za transfer osuđenika iz Danske na Kosovo, saopšteno je iz Ministarstva pravde.

Tokom sastanka Hadžiu je zahvalila za korektnu saradnju Danskoj rekavši da je ta zemlja veoma vredan saveznik, posebno za spremnost da pomogne Kosovu u oblasti krivičnog pravosuđa.

„Strane su potvrdile napredak u pregovorima za postizanje konačnog sporazuma o transferu osuđenika iz Danske na Kosovo, koji se očekuje da ove godine potpiše i ratifikuje Skupština Republike Kosovo“, navodi se u saopštenju.

Ističe se da je takvo partnerstvo bilo deo diskusije, pri čemu su obe strane izrazile spremnost da sarađuju za interese građana obe strane, u razvoju i unapređenju i drugih vitalnih interesa.

„Snažno partnerstvo u sektoru pravosuđa, značajna ulaganja u oblasti energetike, garancije su za proširenje saradnje u drugim oblastima“, navodi se u saopštenju.

Kako je ranije saopšteno, radi se o zakupu 300 zatvorskih ćelija u Centru za pritvor u Gnjilanu za koje će Danska platiti 210 miliona evra.

Prema nezvaničnim informacijama, u zatvore na Kosovu neće biti prebacivani osuđenici za teroristička dela niti oni sa mentalnim problemima.

Rukovodstvo zatvora će biti iz Danske, dok će zatvorski službenici biti sa Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari