Naprednjaci Dačiću ne veruju 1Foto: Fonet

Ministar finansija Dušan Vujović i dalje je glavni favorit za „naslednika“ Aleksandra Vučića na premijerskoj funkciji, dok šef diplomatije Ivica Dačić „nije u igri“ za tu poziciju, tvrde za Danas nezvanično izvori s političke scene Srbije.

Naši sagovornici ističu da naprednjaci žele da neko iz njihovih redova, a ne lider socijalista Dačić, dobije čelnu funkciju u Vladi, nakon što u maju Vučić bude inaugurisan za predsednika države.

„U Srpskoj naprednoj stranci ne žele da ojačaju SPS tako što bi novi premijer postao Dačić. Naprednjaci hoće da na tom mestu bude čovek od najvećeg Vučićevog poverenja, a Ivica Dačić to nije“, navode izvori Danasa.

Prema rečima naših sagovornika, pored Vujovića, koji je glavni favorit da postane predsednik Vlade, potencijalni kandidati su ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović i bivši ministar pravde Nikola Selaković. „Izbor Zorane Mihajlović, koja se smatra energičnom i vrednom, bio bi, pre svega, po volji EU i Zapadu, a Nikola Selaković je jedan od ljudi na koje Vučić ozbiljno računa. U slučaju da Selaković ne postane premijer, postoji mogućnost i da on postane zamenik predsednika Srpske napredne stranke, što bi se smatralo izborom po volji Moskvi“, kažu izvori s političke scene Srbije. Pojedini sagovornici Danasa ukazuju i da bi SPS mogao da dobije još neka ministarska mesta. U tom kontekstu, pominje se da postoji šansa da se u Nemanjinu 11 vrati Branko Ružić, koji je bio ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije. „Vučić je svestan da su mu socijalisti, koji su ga podržali na predsedničkim izborima, doneli nemali broj glasova, tako da je moguće da još neki predstavnici Dačićeve partije postanu ministri“, konstatuju naši izvori. U Vučićevoj vladi, formiranoj u avgustu prošle godine, socijalisti su dobili tri ministarska mesta. Pored Dačića, ministri su tada postali Slavica Đukić Dejanović i Aleksandar Antić.

Ružić: Šta je to Vučić ukrao

– Mladalačka, buntovna energija koju vidimo na protestima laka je za „artikulaciju od strane nekih centara“ i sad je stvar strpljenja videti ko je onaj koji to želi da zloupotrebi, rekao je potpredsednik SPS-a Branko Ružić za N1. On je ocenio i da proteste karakteriše verbalno nasilje koje ne priliči onima koji se zalažu za demokratske vrednosti. Ružić je rekao da dok nema nasilja protesti su odlika demokratskog društva, ali da ono što nije jasno jeste kako su artikulisani zahtevi učesnika i protiv čega oni protestuju. Svašta čujete pa i apostrofiranje Vučića kao lopova, a šta je to Vučić ukrao?“, kazao je Ružić. Dodao je da mu je drago što je SPS doneo važnu odluku da stane iza kandidata SNS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari