Naprednjaci do većine mogu samo pod uslovima socijalista 1Foto: Beta/Miloš Miškov (arhiva)

Apsolutna dominacija Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije, nakon nedeljnih izbora, konačno je prekinuta. Naprednjaci, po prvi put, nakon 2014. godine neće samostalno moći da formiraju skupštinsku vladajuću većinu, ali i Vladu Srbije.

Sudeći prema rezultatima koje je objavila Republička izborna komisija SNS će u parlamentu imati 120 poslanika, što znači da većinu neće imati ni sa petoro poslanika Saveza vojvođanskih Mađara. Do natpolovične većine će morati sa Strankom pravde i pomirenja, a do komotne sa Socijalističkom partijom Srbije.

Pre samo tri dana, lider SNS u izboroj noći najavio je da će Srbija imati veoma stabilnu i čvrstu vladu. Izrazio je nadu da će SNS imati samostalno do 126 poslanika.

„Nemamo nikakvih problema sa Savezom vojvođanskih Mađara, imamo najbliže moguće odnose, pa ćemo imati u svakom slučaju apsolutnu većinu“, poručio je Vučić.

Možda bi ta kombinacija i urodila plodom da je Savez vojvođanskih Mađara osvojio devet mandata kao na prošlim izborima, ili da bar u aktuelnom prebrojavanju glasova nije spao sa šest na pet mandata.

Srpski parlament ima 250 poslanika, a da bi neka stranka, ili koalicija mogla da ima većinu potrebno je 126 glasova. Naprednjaci sa SVM imaju 125 poslaničkih mesta, što je nedovoljno za odlučivanje.

Ukoliko bi Stranka pravde i pomirenja(Muftijin amanet) postala deo naprednjačkog koalicionog sporazuma tadašnja vladajuća većina imala bi 128 poslaničkih mesta i većinu. Teško je, ipak, poverovati da će se Vučić odlučiti na tako tesnu većinu u turbulentnim danima koje dolaze za vlast u susretu sada već sa brojnijom opozicijom.

Obzirom da su Milica Đurđević Stamenkovski iz Zavetnika( deset poslaničkih mesta), Miloš Jovanović iz koalicije Nada (15 andata) i Boško Obradović iz Patriotskog bloka( 10 mandata) najavili da neće biti deo vlasti na republičkom nivou, naprednjacima do stabilnije većine ostaje još nekoliko mogućnosti. Jedna od njih je da Vučić privoli poslaničku grupu POKS-a, Žike Gojkovića,koja će imati pet poslanika , na saradnju, mada se Gojković o takvoj varijanti nije do sada nije izjašnjavao. Druga mogućnost je da ide na stabilniju varijantu sa socijalistima, koje u izbornoj noći nije ni spomenuo kao mogućeg koalicionog partnera, a koji će imati 32 poslanička mandata.

Mladen Mrdalj, politikolog kaže za Danas da SNS manevriše između pretnji ozbiljnijeg EU pritiska ka svrstavanju uz sankcije protiv Rusije i SPS-ove odanosti Rusiji.

“Ukoliko Vučić uspe da sa EU dogovori neke blage sankcije Rusiji, onda bi SPS možda mogao to da prihvati kreativnim tumačenjem kako su to beznačajne sankcije i kako bi bez SPS one bile gore. EU bi za svoje potrebe te sankcije predstavila kao dokaz odanosti Srbije evropskim vrednostima. Ako ne bude toga, SNS mora ići sa manjinama, sto bi moglo raspaliti sukob SPS i SNS. Među manjinama dominira SVM, koji bi možda mogao da se provuče pored Orbanovog uticaja i podrži SNS klizanje ka EU sankcijama. Na kraju, moguće je i da imamo manjinsku SNS vladu, ukoliko SNS ne sakupi 126, ali uspe da se dogovori sa SVM ili SPS da ih nekako drugačije namiri”, ocenjuje Mrdalj.

Boban Stojanović, politikolog kaže da su naprednjaci postali žrtve svog ezgibicionizma, kada su pre dve godine, zbog bojkota spustili cenzus sa pet na tri odsto. Da je cenzus ostao pet odsto samo bi četiri liste prešle cenzus i SNS bi sa čak 43 odsto glasova imao značajno preko 126 mandata.

“Tako je bilo i ranije 2014, kada su samo četiri liste prešle cenzus. Izborni sistem je favorizvao naprednjake, jer je bio veliki broj bačenih gasova, a sada su postali žrtve svog egzibicionizma sa cenzsusom. Ovo će svakako dati na značaj i Mađarima i stranci Pravde i pomirenja, a verujem da će i SPS posle dugo godina moći da zahteva nešto više, nego ranije kada su čekali da vide šta će Vučić da im da. U kontekstu fomiranja vlasti u Beogradu, ako ostane ova raspodela, socijalisti će zahtevati mnogo više nego do sada kada su bili samo privezak, a ne partner koji je potreban i važan u vladi”, zaključuje Stojanović.

Saradnje sa SPS-om ovoga puta neće biti lak posao. SPS je na ovim izborima dobio daleko više od očekivanog broja glasova, a njihova kampanja da Dačić postane premijer i neskrivena podrška Rusiji i te kako je zasmetala SNS.

Nakon što je objavio rezultate izbora, Vučić je primetio da postoje “oni koji su profitirali na Ukrajinskoj krizi”, što se nije isključivo odnosila na desničarske stranke već i na aktuelnog predsednika Skupštine koji je otvoreno stao na stranu Rusije u sukobu sa Ukrajinom. Na pitanje da li će Ivica Dačić biti premijer, Vučić se samo nasmejao, rekavši da svi o tome pričaju, a da se zanemaruje uspeh njegove liste.

Sagovornici Danasa ipak smatraju da je na uspeh naprednjaka već bačena senka i da će socijalisti moći da traže ne samo mesto premijera , već i gradonačelnika Beograda

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari