Srpska napredna stranka u Inđiji uputila je juče ostalim opozicionim partijama formalan poziv na razgovore oko premene vlasti. Dok naprednjaci tvrde da će, ukoliko Socijalistička partija Srbije istupi iz vlasti, imati neophodnu većinu, gradonačelnik Inđije Goran Ješić kaže da taj scenario nije moguć.


– Ukoliko pet odbornika SPS-a istupi iz vlasti, mi smo u neformalnim razgovorima već došli do potrebnih 19 i više, ističe za Danas Dragan Lakić, predsednik lokalnog SNS.

– Sledeće sedmice počećemo i formalne razgovore sa nekim partijama i, verujte mi, biće velikih iznenađenja. Goran Ješić je nakon izbora sa SPS i DSS veoma lako formirao vladajuću većinu od 25 odbornika. I pored nepravilnosti koje su uočene na dan izbora, i pored nekih drugih koje smo naknadno saznali, mi smo priznali izborni rezultat i čestitali Ješiću na pobedi. Ali, od pre petnaestak dana, u ovoj lokalnoj samoupravi imamo potpuno novu političku situaciju, jer je on otišao na funkciju potpredsednika vojvođanske vlade i pokrajinskog sekretara za poljoprivredu. Ne interesuje nas da li je motiv za to bio želja za napredovanjem u bavljenju politikom ili nešto drugo, ali nas veoma interesuje novonastalo stanje s obzirom na to da, zbog sukoba interesa, Ješić ne može biti istovremeno i na funkciji predsednika opštine, ističe Lakić

On objašnjava da je trenutno ključ u rukama SPS, koji će, prema naprednjačkim saznanjima, morati da prelomi, na čemu insistira i Ivica Dačić, pa bi već na narednoj sednici ova potencijalna koalicija imala novu većinu.

S druge strane, Goran Ješić tvrdi da smena vlasti u Inđiji nije moguća. Kako kaže, „ne znam kako oni sabiraju, ali većina u Inđiji je stabilna“.

– Dok su se drugi u proteklih 60 dana od završetka izbora bavili politikom, mi smo dalje radili na privlačenju investitora, potpisali smo nekoliko predugovora s ozbiljnim kompanijama zapadne Evrope, iz oblasti automobilske i građevinske industrije, naglašava Ješić za Danas.

Lokalni parlament u Inđiji ima 37 odbornika, od čega je 17 sa liste Goran Ješić, SPS ima pet mandata, SNS šest, LSV dva, DSS tri, a SRS četiri. Ukoliko bi sadašnja republička vlast htela da stvori većinu u Inđiji po svom uzoru, morala bi na neki način da okupi sve odbornike, osim one sa Ješićeve liste, a ako se zna da su njemu dovoljna samo dva člana Lige za lokalnu prevlast, nije baš jasno kako bi sadašnja opozicija u ovoj opštini to uspela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari