"Naprednjaci pokušavaju da kupe buduće odbornike opozicije, a ona ćuti": Da li će biti preletanja u Nišu? 1foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ/MO)

Nosilac liste „Ujedinjeni – Nada za Niš“ Miodrag Stanković kazao je za Danas da nije bilo pregovora ni dogovora sa koalicijom oko Srpske napredne stranke u vezi sa formiranjem buduće gradske vlasti, ali nije konkretno odgovorio na pitanje da li je spreman da u takvoj vlasti učestvuje.

Stankovićevo ime se ovih dana dovodi u vezu sa glasinama da naprednjaci uveliko pokušavaju da „kupe“ buduće opozicione odbornike, kako bi obezbedili komotniju većinu u Skupštini grada.

Naši izvori i sagovornici kažu da se „ovih dana vode intenzivni razgovori naprednjaka sa potencijalnim preletačima iz opozicije“, a da će se znati koliko je to tačno ili uspešno na prvoj sednici Skupštine grada.

Prema konačnim rezultatima GIK, koalicija oko SNS je na izborima 2. juna dobila 30 odbornika, te će zajedno sa Ruskom strankom, koja ima jednog, imati tesnu većinu u Skupštini grada, u kojoj je 61 odbornička klupa.

Opozicija, koju čine četiri izborne liste, među kojima je i koalicija „Ujedinjeni- Nada za Niš“, ovakve rezultate naziva izbornom krađom i još uvek ih pobija sudskim putem.

Ona navodi da „brojke“ pokazuju da su ove izborne liste osvojile 31 mandat, koalicija oko SNS- 29, a Ruska stranka jedan mandat.

Stanković na pitanje Danasa da li je spreman da podrži koaliciju oko SNS i Rusku stranku i uđe sa njima u gradsku vlast, nije odgovorio konkretno, već je kazao da „takvo pitanje nikada nije bilo predmet razgovora, niti se stav naše opozicione koalicije promenio“.

"Naprednjaci pokušavaju da kupe buduće odbornike opozicije, a ona ćuti": Da li će biti preletanja u Nišu? 2
Miodrag Stanković: Foto Niš moj grad

„Nije bilo dogovora niti pregovora sa SNS da bih mogao da odgovorim na ovo i druga pitanja. Nakon izbora koji su održani 2. juna, na sastanku koalicije ‘Ujedinjeni- Nada za Niš’ ovlastili smo Slađanu Miletić, narodnu poslanicu, da predstavlja našu koaliciju na konferencijama za medije cele opozicije u Nišu. Oduvek sam bio timski igrač, žao mi je ako je moje nepojavljivanje na par konferencija za novinare, nakon 12 godina ozbiljnog opozicionog rada, zbunilo i motivisalo pojedince da misle pogrešno“, rekao je.

On je, pritom, dodao da se Niš danas nalazi u jako teškoj situaciji, te da zato „smatra da treba otvoriti razgovore sa svim političkim akterima na temu daljeg funkcionisanja Grada i boljeg života građana Niša“.

Koalicija „Ujedinjeni- Nada za Niš“ ima dva odbornička mandata u Skupštini grada, čiji su vlasnici Stanković i Marko Miletić.

Stranković je u ime grupe građana „Niš, moj grad“ i Nove Demokratske stranke Srbije, koji su okosnica koalicije „Ujedinjeni- Nada za Niš“, u aprilu ove godine potpisao Protokol o nesaradnji sa SNS i njenim koalicionim partnerima.

Dragoslav Ćirković, čelnik Socijaldemokratske partije koja je članica koalicije „Ujedinjeni- Nada za Niš“ i treći na njenoj listi za gradske odbornike, kazao je da je „siguran da u ovom trenutku ni Stranković ni Miletić ne odlaze iz koalicije“.

"Naprednjaci pokušavaju da kupe buduće odbornike opozicije, a ona ćuti": Da li će biti preletanja u Nišu? 3
Foto: Privatna arhiva

„Kao blizak saradnik i jednog i drugog, uveren sam da u ovom trenutku ostaju verni potpisu na Protokolu o nesaradnji sa SNS, a verujem da će i ubuduće biti tako. Ipak, verujem i da će, ma ko bude formirao vlast- SNS ili opozicija u slučaju da joj sud vrati pobedu, morati da dođe do novih izbora, jer upravljanje gradom sa krajnje tesnom većinom neće biti održivo“, kazao je Ćirković za naš medij.

On pretpostavlja da je glasina o Stankovićevom navodnom preletanju kod naprednjaka krenula jer oni, koliko čuje, razgovaraju na tu temu sa predstavnicima svih opozicionih listi, a i sa pojedinačnim kandidatima za odbornike.

„Verujem da oni, kao i ranije, čine sve da obezbede stabilniju većinu, a da u pokušajima ’kupovine‘ odbornika koriste i obećanja i ucene. Da li će tome neko da podlegne ne znam, ali znam da u ovom trenutku Stanković i Miletić- nisu“, rekao je on.

Branislav Jovanović, jedan od nosilaca liste „Niš, naš grad- Novo lice Srbije“, a nekada odbornik GG „Niš, moj grad“ zajedno sa Stankovićem, kazao je da je iz više izvora čuo da naprednjaci navodno „razgovaraju“ sa Stankovićem o ulasku u vlast, koristeći pre svega okolnost da je zaposlen u gradskom javnom preduzeću.

„Ali, oni to čine i sa drugim pripadnicima opozicije. Pokušaji ’kupovine‘ budućih opozicionih odbornika odvijaju se u najveće. Čak su i mene zvali u vezi jednog kandidata jer su verovali da imam uticaj na njega. Čudi me da opozicija na to ne reaguje, jer bi morala. Na kocki su i Grad i opština Medijana, u kojoj opozicija sada ima solidnu većinu. Ali, sve će nam reči prva sednica Skupštine grada“, kazao je Jovanović za Danas.

On je, međutim, naglasio da je opozicija napravila bar još jedan veliki propust.

"Naprednjaci pokušavaju da kupe buduće odbornike opozicije, a ona ćuti": Da li će biti preletanja u Nišu? 4
Branislav Jovanović: Foto Niš moj grad

„Svi se bave Ruskom strankom- da li je ona uopšte smela da učestvuje na izborima i da li je zaista osvojila taj jedan mandat. Niko se ne bavi time kako su izgubljeni i otišli u nepovrat opozicioni glasovi. Koalicija ‘Biramo Niš’ nije htela da nas prihvati u članstvo, iako smo mi to želeli, a u glavnom gradu smo, preko Novog lica Srbije, u koaliciji sa Biramo Beograd. Tako se dogodilo da nismo prešli cenzus, a imali smo više od 2300 opozicionih glasova. Da je bilo više pameti, opozicija sada ne bi bila u ovakvoj situaciji jer vlast ne bi mogla da pokrade toliki broj glasova. Zato su me, valjda, i zvali pojedini bivši funkcioneri da mi se ’zahvale’ što su ostali na vlasti“, kazao je on.

Na poslednjoj zajedničkoj konferenciji za novinare, predstavnici opozicije nisu znali da kažu zašto Stanković na njima ne učestvuje, već to čine drugi predstavnici njegove koalicije.

Prema njihovim rečima, malo je verovatno da neko iz njihovih redova pređe na stranu naprednjaka, jer „treba da nastavi da živi u ovom gradu“, ali je to odluka svakog ponaosob.

Đorđe Stanković, nosilac liste Biramo Niš, kazao je da „nije tajna da postoje pritisci na neke ljude bliske Miodragu Stankoviću, a možda čak i na njega“.

,,Ali, niko sebi ne bi smeo da dozvoli da u bilo kom slučaju izneveri volju naroda koji je, u ovom slučaju, rekao da Nišlije treba da imaju novu lokalnu vlast. Zaštitićemo svakog ko trpi pritiske povodom ovih izbora, ali prema izdajnicima koji će eventualno preći na drugu stranu neće biti milosti“, kazao je on.

"Naprednjaci pokušavaju da kupe buduće odbornike opozicije, a ona ćuti": Da li će biti preletanja u Nišu? 5
Đorđe Stanković: Foto Media i reform centar

Dr Dragan Milić, osnivač istoimene grupe građana, koja je u okviru opozicije osvojila najveći broj glasova, kazao je da je opozicija jedinstvena i da ih „niko neće posvađati“.

„Mi se u opoziciji politički razlikujemo po mnogo čemu, ali u većini stvari se slažemo, a jedna od bitnih o kojoj mislimo isto je ova izborna krađa. Ujedinila nas je bahata niška vlast i imamo isti cilj- grad Niš. Znamo da je njima zapravo glavni problem naše jedinstvo. Niko nas neće razbiti“, poručio je.

"Naprednjaci pokušavaju da kupe buduće odbornike opozicije, a ona ćuti": Da li će biti preletanja u Nišu? 6
Dr Dragan Milić: Foto Media i reform centar

Prema objavljenom ukupnom izveštaju GIK o rezultatima lokalnih izbora u Nišu, opozicija je dobila 3350 glasova više od koalicije oko SNS i Ruske stranke zajedno.

U ovom izveštaju GIK precizirano je da je GG „Dr Dragan Milić“ dobila 16 mandata, koalicija „Biramo Niš“ deset, a koalicija „Ujedinjeni- Nada za Niš“ i pokret „Kreni promeni“ po dva mandata.

GIK je takvu odluku donela nakon što je Viši sud u Nišu 29. juna odbio svih šest žalbi grupe građana “Dr Dragan Milić” i koalicije “Biramo Niš”.

Među žalbama su bile i one koje su se odnosile na odluku GIK da odbije njihove prigovore zbog „teških povreda izbornog procesa“ na biračkim mestima 10 i 18 u gradskoj opštini Medijana, gde su pronađeni prepravljeni zapisnik, odnosno različit broj glasačkih listića u kutijama i evidentiranih glasača u biračkom spisku.

Prema ocenama opozicije, zbog ovakvih nepravilnosti izbori na tim mestima morali bi biti ponovljeni.

Naprednjaci ćute

Dragoslav Pavlović, prvi na listi „Aleksandar Vučić- Niš sutra“ i kandidat ta gradonačelnika, do objavljivanja ovog teksta nije odgovorio na pitanja Danasa o navodnoj „kupovini odbornika“ od strane partije kojoj pripada.

Javnost je ostala uskraćena za njegov komentar povodom nezvaničnih informacija da SNS ovih dana intenzivno pokušava da „kupi“ buduće opozicione odbornike kako bi obezbedila nešto komotniju skupštinsku većinu.

Bez odgovora je ostalo i pitanje o navodnoj spremnosti Stankovića da „pređe na drugu stranu“, o kojoj se ovih dana najviše spekuliše.

 

Rok za konstituisanje Supštine grada 30 dana od konačnih rezutata izbora

Rok za konstituisanje Skupštine grada je 30 dana od objavljivanja konačnih rezultata izbora.

Rok za održavanje konstitutivne sednice lokalne skupštine počinje da teče od momenta kad Gradska izborna komisija na veb- prezentaciji objavi rešenja o dodeli mandata kandidatima za odbornike.

GIK u roku od sedam dana od dana objavljivanja konačnih rezultata dodeljuje mandate kandidatima za odbornike po njihovom redosledu na izbornoj listi.

Konstitutivnu sednicu, na kojoj se potvrđuju mandati odbornika, saziva predsednik skupštine iz prethodnog saziva u roku od deset dana od dana objavljivanja rešenja o dodeli mandata.

Skupština grada se smatra konstituisanom kad budu izabrani predsednik skupštine i postavljen sekretar skupštine.

Ukoliko Skupština grada ne bude konstituisana u roku od dva meseca od objavljivanja konačnih rezultata izbora, predsednik Narodne skupštine će u roku od mesec dana od isteka tog roka raspisati nove izbore za odbornike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari