Naprednjaci ostali bez funkcija u novoj vlasti u Preševu 1Foto: N1 (Preševo)

Iako se očekivalo da dva odbornika Srpske napredne stranke (SNS) postanu deo vlasti u novoformiranoj koaliciji albanskih političkih partija, to se ipak nije desilo. Na planirano mesto zamenika predsednika lokalnog parlamenta umesto Branka Trajkovića iz SNS izabran je Hamdija Fejzulahu iz Pokreta za reforme.

Nakon smene lokalne vlasti na čelu sa predsednicom SO Preševo Arditom Sinani iz Partije za demokratsko delovanje (PDD) u najjužnijoj srpskoj opštini formirana je nova koalicija od tri partije. Incijator promena bila je Alternativa za promene (AP) Šćiprima Arifija, uz podršku Pokreta za reforme (PR) Samija Salihua.

Arifi koji je već jednom bio čelni čovek preševske opštine, ponovo je izabran na tu funkciju, a dužnosti su razrešeni svi funkcioneri u lokalnoj samoupravi iz redova PDD Šaipa Kamberija. Internim političkim dogovorom u izvršnu lokalnu vlast trebalo je da uđu i dva odbornika Srpske napredne stranke (SNS).

U skupštinskom materijalu za konstitutivnu sednicu lokalnog parlamenta zvanično je bilo najavljeno da na funkciju zamenika predsednika SO Preševo kao kandidat SNS treba da bude izabran Branko Trajković. Umesto naprednjaka ta funkcija pripala je Hamdiju Fejzulahuu.

„Tačno je da sam bio kandidat za zamenika predsednika skupštine, što je bilo i u dnevnom redu skupštine. Do toga ipak nije došlo, a ja vam u ovom trenutku ne mogu reći zašto se to nije i desilo“, prokomentarisao je za Danasa Trajković. On kaže da nije učestvovao u radu konstitutivne sednice SO Preševo.

Novi predsednik opštine Šćiprim Arifi, koji u albanskim krugovima na jugu Srbije slovi za čoveka bliskog Aleksandru Vučiću, zbog čega je i prozivan kao „albanski trojanski konj“ od strane svojih političkih neistomišljenika bio je nedostupan za komentar aktuelne političke situacije nakon formiranja nove koalicione vlasti.

Dr Skender Destani, lekar u penziji i dugogodišnji odbornik u SO Preševo, za Danas kaže da je „ovkava odluka samo privremena kupovina vremena“.

„Očigledno da je neko procenio da nakon svih dešavanja oko parlamentarnih izbora i ponavljanja glasanja u Velikom Trnovcu, te žalbi koje su usledile vezano za prolazak Šaipa Kamberija za narodnog poslanika u Skupštinu Srbije, sada nije trenutak da naprednjaci postanu deo vladajuće strukture u Preševu. No, ako je to dogovoreno, to će se i desiti“, objašnjava Destani.

On navodi i da su parlamentarni izbori pokazali „vidljivu podelu unutar albanskog političkog korpusa na jugu Srbije, što su građani prepoznali kao borbu za vlast, a ne i interese običnih ljudi“.

Šćiprim Arifi slovi za političara koji se vezuje za Beograd mnogo više nego za Prištinu. On je bio taj koji je odbio predlog Prištine da Albanci iz Bujanovca, Preševa i Medveđe na parlamentarnim izborima izađu sa jedinstvenom listom.

Iako je dobio mnogo manje glasova od Koalicije Albanaca – Ujedinjena dolina, Šaipka Kamberija, on je odvuka dovoljan broj glasova da predsednik PDD bude u situaciji da mu nedostaju glasovi za još jedan poslanički mandat.

U Preševu poslednjih godina vlada nestabilna politička situacija, zbog čega su održani i vanredni lokalni izbori 2020. godine na kojima je PDD u koaliciji sa Demokratskom partijom Albanaca (DPA) i Pokreta za reforme (PR) uspeo da formira odborničku većinu sa 19 odbornika od 38 u lokalnom parlamentu.

Ardita Sinani, predsednica Opštinskog odbora PDD u Preševu postala je predsednica opštine. Nakon što je protiv nje podignuta Optužnica od strane Višeg tužilaštva u Nišu – Odeljenja za borbu protiv korupcije ona se našla u nezavidnom položaju i na meti kritike tadašnjih opozicionih odbornika koji su sada preuzeli lokalnu vlast.

U Opštini Preševo 97 procenata stanovništva čine etnički Albanci. Srbi žive u naselju „Železnička stanica“ i do sada su imali u lokalnoj skupštini jednog, a najviše dva odbornika, uglavnom iz redova SPS koji nikada nisu bili deo izvršne vlasti.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari