Naprednjaci šalju poruke podrške Vučiću, opozicija tvrdi da se predsednik ne razrešava referendumom 1Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV

Funkcioneri Srpske napredne stranke (SNS) uputili su večeras podršku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, nakon što je najavio mogućnost raspisivanja referenduma o razrešenju predsednika Republike do kraja godine.

Sa druge strane, iz opozicije se pozivaju na Ustav Srbije, prema kome se predsednik ne razrešava referendumom, već ga razrešuje Skupština Srbije u slučaju povrede Ustava.

Članica Glavnog odbora SNS i predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić na društvenoj mreži Iks (X) pružila je „najveću moguću podršku predsedniku, prijatelju i neumornom borcu Aleksandru Vučiću“.

„Neće Srbija stati, nastaviće da pobeđuje! Pobediće rad, znanje, upornost, vera u ljude – i uvek će pobeđivati istina“, napisala je Brnabić.

Član Predsedništva SNS i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, takođe je na Iksu, naveo da je Vučić na prethodnim predsedničkim izborima osvojio više od 2,2 miliona glasova i time pokazao da „uživa najveću podršku građana koji veruju u njegovu viziju ekonomski snažne i prosperitetne Srbije“.

„U ovom izazovnom trenutku za Srbiju, kada se naša zemlja suočava sa pokušajima destabilizacije spolja i iznutra, neophodno je pružiti snažnu i nedvosmislenu podršku predsedniku Vučiću da nastavi da vodi zemlju i sprovodi politiku razvoja i rasta srpske ekonomije i životnog standarda građana“, napisao je Vesić.

Vučić je ranije danas izjavio da ne odustaje od projekta litijum u dolini Jadra, uz ocenu da opoziciji ne smeta to, nego on lično, i ponudio raspisivanje referenduma o opozivu predsednika, ukoliko opozicioni poslanici u Skupštini Srbije prikupe bar 70 potpisa.

„Mislite da ću da držim vlast po svaku cenu? Da ne biste razvlačili ovaj narod, da nam ne biste uništavali turističku sezonu, nemojte da se maltretirate da gubite vreme. Podnesite zahtev vas 70, 75, 80, obezbediću vam ja ostatak potpisa i idemo na referendum o opozivu predsednika“, rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

Sa druge strane, iz opozicije se pozivaju na Ustav Srbije, prema kome se predsednik ne razrešava referendumom, već ga razrešava Skupština Srbije u slučaju povrede Ustava.

„Postupak za razrešenje može da pokrene Narodna skupština na predlog najmanje jedne trećine narodnih poslanika. Ustavni sud je dužan da po pokrenutom postupku za razrešenje, najkasnije u roku od 45 dana, odluči o postojanju povrede Ustava“, navodi se u članu 118 Ustava koji je podelio predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović.

Grbović je dodao da Vučić traži 75 potpisa opozicionih poslanika, dok će on obezbediti ostatak do dve trećine neophodne za opoziv predsednika.

„Uslov koji se tiče kršenja Ustava ne pominje, to se valjda podrazumeva. I to će da nam obezbedi. Ali pominje referendum o opozivu, koji ne postoji. Najbolji student prava u istoriji. Moraće izgleda i neki master da upiše, greota je da se ovako bruka“, napisao je predsednik PSG.

Advokat Rodoljub Šabić takođe je naveo da po važećem Ustavu ne postoji referendum kao način razrešenja predsednika.

„To je predviđao stari Ustav koji je važio do 2006. Sada važeći (čl. 118) predviđa sasvim drugačiji model – trećina poslanika za pokretanje postupka, a ako Ustavni sud potvrdi da je predsednik prekršio ustav on se razrešava odlukom dve trećine poslanika“, napisao je Šabić na Iksu.

Poslanik SNS Vladimir Đukanović ocenio je da su komentari opozicije dokaz da ne žele referendum.

„Gle, sad neće ni referendum. Neverovatno. Još mi hoćemo da im pomognemo da dobiju potpise za opoziv predsednika Srbije. Izgleda da se plaše rezultata? Kako god, puna podrška predsedniku Vučiću. Samo činjenicama u dalju borbu za modernu Srbiju“, naveo je Đukanović na Iksu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari