Beograd, 27.11.2021. - Vodja Srpske napredne stranke, predsednik drzave Aleksandar Vucic okupio je veceras clanove i goste na predizbornom skupu u Stark areni u Beogradu. (BETAPHOTO/EMIL VAS/EV)foto BETAPHOTO/EMIL VAS

Srpska napredna stranka iskoristila je svoju izbornu skupštinu za mobilizaciju i homogenizaciju partije pred naredne izbore, a kako je Danas već više puta pisao nisu se dogodila velika iznenađenja i razvlašćivanja sa državnih funkacija.

Posle skupštine održana je u subotu i svačana akademija povodom 13 godina od nastanka SNS, kojoj je prisustvovalo, više desetina hiljada naprednjaka koji su bili u Areni i van nje, a koji su, standardno, autobusima dovoženi iz svih krajeva zemlje.

Stranačkom obeležavanju rođendana, bar ne u prvim redovima sa najvišim funkcionerima, a ni pored predsednika SNS Aleksandra Vučića, nije stajao ni bio osnivač stranke Tomislav Nikolić.

Ceo skup izgledao je kao veliki predizborni miting, sa stranačkim zastvavama i Vučićevim slikama.

On je između ostalog poručio da od članstva traži pobedu i to ubeljiviju neko ikad do sada.

Bio je to veliki miting na kojem hiljade ljudi usred pademije ne nosi masku i ne drži odstojanje i kojem prisustvuje i u prvom redu stoji članica Kzirnog štaba i nova članica SNS bez maske Darija Kisić Tepavčević.

Blizu 4.000 delegata ipak nije glasalo za predsednika partije, budući da je Vučić odbio da se o tome glasa i odgodio taj posao za posle 3. aprila i izbora.

Vučić je poručio svom članstvu da se neće kandidovati na tim izborima, ali da će stranku voditi na izborima.

Međutim, budući da je on više puta najavljivao nešto što se nije dogodilo, ova njegova izjava o povlačenju sa čela stranke se ne može u potpunost uzeti zdravo za gotovo.

Osim toga, teško je verovati da će naredna vanredna izborna skupština biti održana neposredno posle izbora.

Već, prema nekim neformalnim procenama koje se mogu čuti među naprednjacima, može se očekivati od jeseni pa nadalje.

Razlozi za to su brojni, od toga da su mogući protesti opozicije, preko višemesečnog procesa formiranja vlade koji Vučić uvek drži pod kontrolom, do letnjih raspusta i odmora kada se stranačka skupština verovatno neće zakazivati.
U svakom slučaju čini se da Vučić ovu temu želi da drži visoko na lestvici ne bi li skretao pažnju javnosti kada mu to odgovara, ali i da održava tenziju unutar stranke izjavama o svom povlačenju sa predsedničke funkcije u partiji.

Osim mobilizacije članstva, homogenizacija partije postignuta je ukrupnjavanjem stranačkih organa.

Pa je tako broj potpredsednika porastao na sedam, Predsedništvo je sa 30 došlo na 100 članova, a Glavni odbor sa 250 na neverovatnih 1.000 članova.

Time se, može se pretpostaviti, širi kug lojalnih i namiruju potrebe članova i funkcionera od najnižih do najviših stranačkih funkacija.

Kada je reč o potpredsednicima, svoju poziciju zadržao je samo lično i porodično lojalan Miloš Vučević, koji je uz Marka Đurića, takođe vrlo lojalnog Vučiću, i izvorni naprednjak.

Đurić, bi zbog funkckije ambasadora u Americi, trebao da zamrzne stranačku funkciju, ali se od njega verovatno mnogo očekuje u budućnosti.

Odabran u najviše društvo je i Vladimir Orlić, takođe izvorni naprednjak i potpredsednika Skupštine, čijim je odaborom Vučić čini se „ispoštovao“ i poslanički klub

Tu su i mlada poslanica i jurišnica naprednaka Nevena Đurić, koju, kao da je Vučić, ovim činom uzeo u svoju ličnu zaštitu. Možda je tu važan i faktor to što je iz Kruševca gde glavnu reč u stranci verovatno ima Bratislav Gašić, direktor BIA, takođe neko u kojeg Vučić ima poverenje.

Funkcija potpredsednika za Aleksandra Šapića, bila je verovatno deo prelaznog aranžmana u SNS, pa ova njegova pozicija ne treba da čudi. I od njega Vučić, kako kažu nezvanično naprednjaci, očekuje puno u budućnosti.

Kada je reč o Siniši Malom, ministru finansija i Ani Brnabić, premijerki, stvari su verovatno dosta jasne.

Iako nisu izvorni naprednjaci, jer Mali potiče sa takozvanog demokratskog spektra, a Brnabić iz civilnog sektora, oni su postali bliski porodični prijatelji, od kojih jedan od njih ima puno znanja i iskustva u finansijskim transakcijama što državnim što privatnim, kažu nezvanično naši sagovonici iz SNS.

Brnabić je žena, prijateljica i pripadnica LGBT populacije, koja je za kratko vreme preuzela sve loše manire radikala i usavršila ih u napadima na političke protivnike.

Izvori Danasa iz SNS kažu da se ne treba iznenaditi ukoliko se u budućnosti organi SNS budu još više širili, jer se time zadovoljava članstvo i podstuče vernost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari