Naprednjaci tvrde da nisu pominjali novi rat 1Arhivska fotografija Foto: FoNet/Aleksandar Levajkovic (arhiva)

Na sednici Izvršnog odbora SNS, koja je održana 30. novembra u Domu kulture u Čačku, prema pisanju pojedinih medija, Marko Đurić, direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju i potpredsednik SNS, saopštio je da se „ne isključuje ni oružani sukob sa Albancima na Kosovu i Metohiji i pozvao naprednjake da se prvi odazovu na mobilizaciju“.

Na sednici koja je bila zatvorena za javnost, on je, kako piše Moravainfo, rekao da „kosovski Albanci na sve načine pokušavaju da isprovociraju bilo kakav gest Srbije koji bi bio povod za oružani sukob, naglasivši da Srbija, svojim gestovima, neće ostaviti ni promil šanse za to, čak ni nešto što može da liči na povod“.

„Đurić je naglasio da je situacija u vezi sa Kosovom izuzetno teška i da su mogući svi scenariji i pozvao naprednjake da, u slučaju eventualnog oružanog sukoba, budu prvi na braniku države“, piše Moravainfo.

Marko Parezanović, narodni poslanik i jedan od dvojice poverenika Gradskog odbora SNS u Čačku, koji je bio na toj sednici, najpre je za Danas rekao da „nema običaj da komentariše ono što se dešava na organima stranke, jer to nije za javnost“, a potom je naveo da „oružani sukob i rat protiv Albanaca na Kosovu i Metohiji niko na toj sednici nijednom rečju nije pomenuo“.

„Čak je nekoliko puta rečeno da nećemo dati ni nešto što bi ličilo na povod da dođe do oružanog sukoba, a kamoli nešto drugo“, tvrdi za Danas Parezanović.

„Ni rat, ni oružani sukobi nisu pominjani. Rečeno je to da će Srbija učiniti sve što je do nje da se očuva mir“, kazao je Parezanović na Danasovu molbu da protumači šta znači Đurićev poziv naprednjacima „da budu prvi na braniku države“.

Danasovu informaciju o tome da se, tokom sednice IO SNS, telefonom u njen rad uključio Aleksandar Vučić i da je tom prilikom „pozvao prisutne da se spreme za teške dane koji slede, da se više angažuju i da se manje kriju iza njegovog imena“, Parezanović je odbio da komentariše.

„Ne želim da komentarišem unutarstranačke stvari SNS“, poručio je Parezanović.

Međutim, Vladimir Nikitović, urednik portala Moravainfo, objašnjava za Danas da su mu informacije o Đurićevim izjavama potvrdili čačanski naprednjaci, koji su bili na toj sednici, čija imena, iz razumljivih razloga, nije objavio.

– Informacije o tome dobio sam od ljudi iz vrha Gradskog odbora SNS u Čačku, koje sam citirao, ali naravno da naprednjaci to zvanično neće da priznaju. Šta drugo može da se podrazumeva pod time ako je rečeno da naprednjaci treba da budu prvi na braniku otadžbine“, kazao je Nikitović za Danas.

Bez odgovora

Od Marka Đurića i njegovog savetnika za medije juče nismo dobili potvrdu ni demanti da li je portal Moravainfo tačno preneo njegove reči o mogućem ratu i mobilizaciji.

L.V.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari