Četiri od šest srpskih stranaka, koje su učestvovale na parlamentarnim izborima 17. novembra na Kosovu, potpisale su koalicioni sporazum, saopšteno je juče u Čaglavici.
Sporazum su potpisale Srpska demokratska stranka Kosova i Metohije Slaviše Petkovića, Srpska kosovskometohijska stranka Dragiše Mirića, Srpska narodna stranka Mihajla Šćepanovića i Savez nezavisnih socijaldemokrata Kosova i Metohije Nebojše Živića.

Četiri od šest srpskih stranaka, koje su učestvovale na parlamentarnim izborima 17. novembra na Kosovu, potpisale su koalicioni sporazum, saopšteno je juče u Čaglavici.
Sporazum su potpisale Srpska demokratska stranka Kosova i Metohije Slaviše Petkovića, Srpska kosovskometohijska stranka Dragiše Mirića, Srpska narodna stranka Mihajla Šćepanovića i Savez nezavisnih socijaldemokrata Kosova i Metohije Nebojše Živića. Njima je pripalo šest od 10 rezervisanih mesta, na osnovu ustavnog okvira u pokrajinskom parlamentu.
Lider SDS Slaviša Petković koji je i bivši ministar u Vladi Kosova izjavio je novinarima u Medija centru u Čaglavici da je čuo za izjavu Demokratske partije Kosova Hašima Tačija da se srpskoj zajednici ponudi mesto potpredsednika Vlade Kosova, ali je dodao da novoformirana koalicija još nije dobila konkretnu ponudu. Rekao je da je koalicija otvorena za saradnju sa svima, pa i sa zvaničnim Beogradom, od kojeg nisu dobili ni čestitku za ulazak u parlament. Petković je ocenio da će ulaskom u parlament rad koalicije biti usmeren na poboljšanje života srpske zajednice.
– Usredsredićemo se na poboljšanje kvaliteta života srpske zajednice i na maksimalnu zaštitu interesa. Potrudićemo se da podignemo nivo kvaliteta življenja srpske zajednice na Kosovu i Metohiji – naglasio je Petković.
Što se bezbednosti tiče, on smatra da je tu malo bolja situacija, ali da će koalicija posebno obratiti pažnju da se situacija vrati unazad.
Specijalno ćemo obratiti pažnju na rad Skupštine, „ako budu rešavali da jednostrano proglase nezavisnost, to će za ovu koaliciju biti potpuno neprihvatljivo“, rekao je Petković.
Povodom izjava o kupovini glasova na izborima, predstavnik Srpske narodne stranke Mihailo Šćepanović je ocenio da je za Srbe bolje da što više srpskih stranaka učestvuje u radu parlamenta. Stranke koje smatraju da su pokradene, trebalo bi same da provere da li je to tačno, istakao je Šćepanović.
– Postoji određena sumnja, pogotovo što se tiče jedne srpske partije i njihovih glasova. Smatram da što više srpskih partija učestvuje u radu Skupštine Kosova, to bolje za sve nas – rekao je Šćepanović.
„Međutim, ja ne bih da ulazim u to“, dodao je on, „jednostavno organi te partije koji smatraju da su pokradeni svojim daljim koracima proveriće da li je to istina ili ne“.
U slučaju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova svi predstavnici srpskih političkih stranaka najavili su napuštanje parlamenta i vladinih institucija. Beta,

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari