Naredna runda pregovora BG i PR 16. i 17. novembra 1

Nova runda briselskih pregovora Beograda i Prištine biće održana 16. i 17. novembra, saznaje Danas nezvanično iz diplomatskih izvora.

Naši sagovornici navode da će glavne teme razgovora biti sloboda kretanja i sprovođenje ranije postignutog sporazuma o „trajnim objektima u vezi sa integrisanim upravljanjem prelazima“, a delegacije Beograda i Prištine predvodiće Marko Đurić i Edita Tahiri.

Izvori Danasa očekuju da će ovoga puta biti „napravljen makar mali pomak“ U tom kontekstu, podsećaju da je zvanični Brisel očekivao da će tokom septembra i oktobra, kada je održano nekoliko rundi tehničkih razgovora, biti postignuti dogovori o sprovođenju sporazuma iz oblasti kao što su telekomunikacije i energetika, ali da se to nije dogodilo. Prema mišljenju naših sagovornika, ako naredni susret predstavnika Beograda i Prištine bude završen dogovorom, biće uvećane šanse za otvaranje novih pregovaračkih poglavlja Srbiji u decembru. Podsetimo, pojedini predstavnici briselskih krugova tvrde da je „moguće da Nemačka koristi briselski dijalog kao polugu da pokrene Srbiju“, zbog čega bi bilo veoma važno da se u novembru održi i naredna runda briselskih pregovora na najvišem političkom nivou, odnosno da se u sedištu EU sastanu premijeri Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Isa Mustafa.

Naši sagovornici smatraju da nedavno hapšenje Hiljmija Keljmendija, potpukovnika kosovske policije, i odluka i držanje u pritvoru Nehata Tačija, direktora kosovske policije za region Kosovske Mitrovice, neće „u većoj meri uticati na nastavak briselskog dijaloga“. Oni, takođe, tvrde da hapšenja Keljmendija i Tačija ne predstavljaju odmazdu Beograda za presudu Oliveru Ivanoviću, lideru građanske inicijative SPD. Naši izvori ne isključuju mogućnost ni da će Ivanoviću, koji je osuđen na devet godina zatvora zbog ratnog zločina, biti smanjena kazna.

Hiljmija Keljmendija je srpska policija uhapsila prekjuče, dok se vraćao iz Nemačke, pod optužbom da je počinio ratne zločine na Kosovu. Kosovsko ministarstvo spoljnih poslova je kao reakciju na to pozvalo građane da ne koriste teritoriju Srbije. „Ministarstvo spoljnih poslova poziva državljane Kosova koji iz bilo kojih razloga prolaze kroz Srbiju da to maksimalno izbegavaju u narednim mjesecima. Istovremeno zahtevamo i od drugih zemalja u regionu i EU, da kao i do sada ne uzimaju u obzir naloge za hapšenje Srbije za građane Kosova“, saopšteno je u Prištini.

Veselji: Mogući izbori

Priština – Lider Demokratske partije Kosova i predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji ponovo je poručio da postoji mogućnost da se održe prevremeni parlamentarni izbori ukoliko se o tome postigne konsenzus političkih stranaka i ako je to u interesu Kosova, preneli su prištinski mediji. „Ukoliko se postigne politički dogovor, niko ne može sprečiti političke partije da održe izbore“, kazao je Veselji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari