Aleksić: Narod će zaustaviti izgradnju rudnika, energija otpora je ogromna 1Protest u Loznici 29. jula 2021. Foto: Ne davimo beograd

Vlast Srpske napredne stranke i Aleksandra Vučića ima pred sobom cilj, a to je da od Srbije stvore neokoloniju, ocenjuje za Danas Miroslav Aleksić, potpredsednik Narodne stranke, prenoseći utiske učešća na jučerašnjem masovnom i oštrom protestu građana ispred Skupštine Loznice, zbog usvajanja dokumenta Prostorni plan kojim projekat Jadar kompanije Rio Tinto postaje prvi put deo nekog zvaničnog dokumenta.

Nakon što su odbornici izglasali sporni dokument i izašli iz zgrade Skupštine Loznice, koju većinski čine “naprednjaci”, policija je morala da ih štiti od ljutih demonstranata koji su se pobunili jer će taj projekat uništiti njihovu životnu sredinu, a mnogi tamošnji građani će morati da dislociraju svoje kuće, kao i škole, obdaništa…

– Očigledno je da Aleksandar Vučić i njegov režim po svaku cenu žele da što pre Rio Tinto krene sa radovima na otvaranju rudnika. Njih ne zanima otpor građana jer su obećali da će od Srbije napraviti neokoloniju i to sada sprovode. Oni koji su juče po nalogu glasali za prostorni plan u Loznici su ljudi koji su zbog nekog ličnog interesa spremni da prodaju svoju zemlju, reke, vazduh, zdravlje i živote svojih sugrađana. Oni će večno nositi tu sramotu, ali sam siguran da će narod zaustaviti ovaj projekat šta god uradile nelegitimne institucije u Srbiji po pitanju rudnika. Ovo je pitanje opstanka Srbije a tu nema kompromisa, zato je važno da se Vučić što pre skine sa vlasti da bismo sprečili dalje razaranje države – ističe Miroslav Aleksić za Danas.

Govoreći o jučerašnjem iskustvu prisustva i učešću u pobuni građana, u Loznici, Aleksić kaže da se na skupu videla odlučnost građana da ne dozvole nikakav rudnik bez obzira na sve.

– Očekujem da će u narednom periodu biti sve većih protesta i blokada u vezi sa projektom RioTinto. Polako svi shvataju da je to problem za celu Srbiju a ne samo za Loznicu. Budi se velika energija otpora… – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari