Narodni pokret Srbije Bor: Subvencijama i nerazumnom trošenju budžeta nikad kraja 1Foto: NPS Bor

Iz Narodnog pokreta Srbije u Boru, kažu da na sednici Skupštine grada Bora koja je zakazana za petak 5. Jula, jedna od tačaka dnevnog reda je Predlog Odluke o izmenama i dopunama Odluke o budžetu grada Bora za ovu godinu.

Prema njihovim rečima, “vlast se hvali kako je budžet veliki – skoro devet milijardi dinara”.

“Kada se pogleda rashodna strana svaki Boranin se može zapitati samo jedno – na šta će se utrošiti toliki novac? U prva tri meseca 2024. godine skoro sva javna preduzeća su poslovala sa gubitkom. Ona se poput njihovih direktora nalaze u pravom VD stanju! Toplana je iskazala gubitak od 424 miliona dinara, Vodovod 21 – milion dinara, 3. oktobar – 23 miliona dinara”, kažu iz NPS-a u Boru.

Ističu da je to rezultat neznanja, nedomaćinskog rukovođenja i neodgovornosti lokalne vlasti.

“Ogromna količina novca ide na subvencije – 1,456 milijardi dinara, od toga blizu 90 odsto Toplani. Sem ogromnih subvencija datih Toplani za plaćanje energenata, ne postoje stavke koje se mogu smatrati kapitalniim investicijama sem višegodišnje izgradnje vodovodne mreže i asfaltiranja svega i svačega koje niko ne može ispratiti. O kvalitetu ne treba trošiti reči. Akva park je za njih prioritet nad prioritetima. Bazeni ove godine neće raditi”, objašnjavaju oni.

Narodni pokret Srbije u Boru tvrdi da su javne nabavke posebna priča.

“U Vodovodu se prethodnih godina kupovalo sve i svašta. Jedino se nije marilo za uslove rada zaposlenih – prostorije za presvlačenje i toaleti su u užasnom stanju godinama. Milioni i milioni dinara idu na isplatu za novčane kazne i penale po rešenju sudova i naknadu štete za povrede ili štetu nanetu od strane državnih organa. Na advokatske usluge koje, suprotno Odluci o pravobranilaštvu grada Bora, koriste javne ustanove godinama, odlaze milioni dinara iz budžeta. Za nabavku novih automobila u naredne četiri godine vlast planira oko 43 miliona dinara. Trenutno vozni park broji 15 automobila”, ističu iz NPS-a.

Takođe kažu da situacija sa tihim nestajanjem pojedinih sela i lažnim preseljenjem na lokaciju koju izaberu, pokazuje koliko se vlast neiskreno ponaša i raznim obmanama kupuje vreme dok se preseljenje izvodi pojedinačno.

“Izdvajanje za poljoprivredu i ruralni razvoj iznosi 34,5 miliona dinara (manje od 0,4 odsto budžeta). Komentar nije potreban. Kakvu vlast imaju Borani najbolje pokazuju putevi oko Bora, parkovi, trotoari, stepeništa, kanalizaciona mreža… Potpuna neuređenost u gradu! Uzalud milijarde dinara u budžetu”, navode iz Narodnog pokreta Srbije u gradu bakra.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari