Narušeno poverenje nije prepreka za ministarstvo 1Foto: FoNet/ Vlada Srbije/ Slobodan Miljević

Iako su mnogi članovi Kriznog štaba za borbu protiv virusa u poslednje vreme izgubili deo poverenja koje su građani na početku epidemije imali u njih, ne bi bilo iznenađenje da se neki od doktora koje smo svakodnevno gledali i čitali u medijima nađe u narednoj vladi, ukoliko pokaže interesovanje što do sada nije bio slučaj.

Velike šanse za to ima zamenica direktora instituta Batut Darija Kisić Tepavčević, smatraju sagovornici Danasa.

Doktorand FPN i politički analitičar Boban Stojanović za Danas kaže da je vrlo verovatno da bi moglo da se desi da neki od članova štaba pređu u Nemanjinu 11.

– I verujem da se o tome i razmišljalo, posebno na početku pandemije. Sada verujem da je interes da se to desi manji jer je krizni štab poprilično izgubio na poverenju građana. S tim što mislim da bi se neki mogli naći u Vladi, posebno jer su već interesno, a i porodično povezani sa vladajućom strankom –  ukazuje on.

Dok politički analitičar Đorđe Vukadinović smatra da bi bilo veće iznenađenje da se to ne dogodi nego da se dogodi.

– Bez obzira što je većini njih, nekom više nekom manje, narušen stručni i pomalo božanski oreol, svakako bi neko od njih bio osveženje i korisno i dragoceno pojačanje u nekoj sledećoj vladi Aleksandra Vučića. Ne bi me iznenadilo da se neko od njih pojavi na funkciji ministra zdravlja ili nekoj drugoj prestižnoj i važnoj funkciji u budućoj administraciji. Veće bi iznenađenje bilo da se to ne dogodi – kaže Vukadinović. On procenjuje da je favorit za funkciju doktorka Kisić Tepavčević, ali i direktor Infektivne klinike Goran Stevanović i imunolog Srđa Janković.

Drugačije misli izvršni direktor Cesida Bojan Klačar, koji za naš list kaže da mu se čini da šanse nisu velike da članovi kriznog štaba dobiju političke pozicije, „jer se nije pokazalo da neko od njih ima takve ambicije a i sami izbori su vrlo blizu“.

– Makar ne u nekom kratkom periodu, a nezahvalno je prognozirati u dugoročnom periodu. Profesionalno, ako borba Srbije s kovidom 19 bude uspešna, za očekivati je da će se raditi o ljudima koji će nastaviti uspešne profesionalne karijere jer su u proteklim nedeljama dali ogroman doprinos – navodi Klačar.

Kisić Tepavčević juče nije odgovarala na poruke Danasa, ali je gostujući u nedelju na televiziji Pink rekla da nije razmišljala o tome da bude ministarka zdravlja, niti ju je iko to pitao. Ona je rekla da bi je takva ponuda iznenadila.

Kako je Danas juče pisao, pojedine srpske kladionice izbacile su kvote za sledeće izbore i sastav naredne srpske vlade, a na njima se po prvi put nalaze i neki od lekara iz Kriznog štaba Vlade Srbije za suzbijanje virusa kovid 19.

Najbolje se kotira Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktora Instituta Batut. Kvota na nju da će biti ministarka u sledećoj vladi  je 1,50. Doktor Branimir Nestorović je drugi po šansama. Kladionice mu daje 5:1 šansi da će biti ministar, a kvota na vojvođanskog sekretara za zdravstvo Zorana Gojkovića da će zasesti u republičku ministarsku fotelju je devet.

Kvota na Predraga Kona je 10, a na direktora Infektivne klinike Gorana Stevanovića 11, tolika je i na imunologa Srđu Jankovića, a najdalje od ministarske fotelje je Branislav Tiodorović. Njegove šanse, prema kladionicama, jesu 75:1 da dobije ministarski portfelj. Na listi kladionica se nalazi i epidemiolog Zoran Radovanović, čije su šanse 50:1, mada on, kao što je poznato, nije bio u Kriznom štabu.

Lekari važan deo stranačkih lista

Klačar podseća na ulogu lekara u srpskoj politici, koja je od početka višestranačja velika. „Od tih prvih izbora lekari su važan deo stranačkih lista. Taj trend manje više traje proteklih 30 godina i lekari su za srpske prilike uvek značajan deo političkog mozaika jer donose uspešnu biografiju, izostanak direktnog linka s politikom, promovišu prave vrednosti i bave se poslom u kome pomažu ljudima – to znači da se razvija ljudska komponenta u odnosu s biračima. Lekari su dodatno važni u Srbiji imajući u vidu da smo „stara nacija“ i da su u takvom okruženju zdravstvene teme visok prioritet“, zaključuje on.

Bakić: Korisni su poslušni

Sociolog Jovo Bakić za Danas kaže je ulazak lekara u vladu najverovatniji ishod. „Postoji pravilo: što je neko korumpiraniji ili ucenjivanju podložniji, to ga je lakše kontrolisati, a onda je i ovoj vlasti, to jest  Aleksandru Vučiću, zainteresovanoj za bezuslovnu poslušnost, korisniji“,  kaže Bakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari