Nastavak Briselskog dijaloga još nije zakazan 1Foto: FoNet TV

Nije još utvrđen tačan datum sastanka premijera Srbije i Kosova Aleksandra Vučića i Ise Mustafe u okviru Briselskog dijaloga, rečeno je Danasu u kabinetu mandatara za sastav nove vlade Srbije.

Vučić je, odmah nakon otvaranja poglavlja 23 i 24, u Briselu, izjavio da će se uskoro sresti sa Isom Mustafom i Hašimom Tačijem kako bi se otkočio zastoj u briselskom procesu. On je, odgovarajući na pitanja novinara kako komentariše to što kosovska strana nije ispunila svoje obaveze u vezi sa Statutom Zajednice srpskih opština, rekao da to nije učinila ni srpska strana.

Vučić je juče, tokom drugog dana posete Briselu, izjavio da je već počeo rad na Poglavlju 35 i da je sa visokom predstavnicom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini razgovarao o nastavku dijaloga sa Prištinom.

– Otvaranje poglavlja je bio veliki, važan, dobar dan za Srbiju, a danas smo počeli da radimo na Poglavlju 35, nastavku dijaloga sa Prištinom i kako to da formatizujemo i suštinski dođemo do rezultata koji bi značio stabilnost tog dela Balkana. Ali, da ne budu u teškoj situaciji, da budem iskren i otvoren, ni Beograd ni Priština, jer su nam najmanje potrebni novi sukobi, svađe, političke i svake druge – izjavio je Vučić novinarima u Briselu.
Prema njegovim rečima, sa Mogerini je razgovarao i o tome kako ekonomski da se osnaži region.

– Osim reformi javnih preduzeća, restruktiruriranja javne uprave i stabilizacije javnih finansija, kako da privučemo još evropskih investitora u Srbiju. Veoma je važno da podstaknemo investitore da dolaze kod nas, rast najbolje leči sve političke rane i probleme, istakao je Vučić.
On je naveo da je sa Mogerini imao iskren i prijateljski razgovor o evropskom putu Srbije, kako je rekao, o tome „šta treba konkretno da radimo, a ne koliko vremena da slavimo otvaranje poglavlja“. Dodao je da očekuje određene rezultate i naporan rad u avgustu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari