Nastavak dijaloga Beograda i Prištine: Počeo trojni sastanak, Lajčak uveren u pronalaženje rešenja za dinar 1foto: Twitter

Sedma runda dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU u okviru koje se traži rešenje za jednostranu odluku Prištine da na Kosovu ukine platni promet u dinarima, počela je u Briselu nešto pre 10 časova, javlja dopisnik Kosovo onlajna.

Delegaciju Beograda predvodi direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju i glavni pregovarač Srbije Petar Petković, a nju čine brojni finansijski eksperti.

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izrazio je uverenje da se privremeno održivo rešenje za pitanje dinara na Kosovu može postići uz, kako je naveo, fleksibilnost i kompromis obe strane.

I portparol EU Peter Stano poručio je da se nada postizanju kompromisnog rešenja i dodao da očekuje da ovo bude poslednji sastanak na temu dinara.

Nastavak dijaloga dolazi nakon odluke kosovskih vlasti da 12. maja završi tranzicioni period i potpuno zabrani upotrebu dinara na Kosovu.

Pored toga, prištinske vlasti su pre dva dana zabranile patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Porfiriju da poseti Kosovo gde je trebalo da litrugijom u Pećkoj patrijaršiji počne Sabor SPC.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari