Nastavak briselskog dijaloga Beograda i Prištine očekuje se u prvoj sedmici februara, kada bi trebalo da bude objavljen dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova i početku primene sporazuma o „integrisanom upravljanju granicom/prelazima (IBM)“, saznaje Danas.


Kako su nam kazali dobro obavešteni diplomatski izvori, rešenje koje bi moglo biti kompromis između tvrdih pozicija dve strane jeste da na regionalnim skupovima uz ime „Kosovo“ u takozvanoj fusnoti piše „u skladu sa svim relevantnim međunarodnim rezolucijama“.

Pregovarači Borislav Stefanović i Edita Tahiri imaju rezerve prema ovom predlogu kojem teži evropski posrednik Robert Kuper. Dok Stefanoviću smeta to što nije eksplicitno navedena Rezolucija 1244, Tahirijeva veruje da takva formulacije ukazuje upravo na dokument SB UN i zalaže se za formulaciju „bez prejudiciranja statusa“.

Ipak, u Briselu veruju da je moguće približiti stavove Beograda i Prištine i da je realno očekivati nastavak razgovora za zajedničkim stolom za oko nedelju dana, kažu Danasovi sagovornici.

Izvori našeg lista navode da je prethodnih dana tokom Kuperove „šatl diplomatije“ načinjen konkretan napredak u vezi sa kontrolom prelaza između (centralne) Srbije i Kosova. Obe strane su saglasne sa modelom IBM, a i Brisel i Beograd smatraju da se za predstavnike prištinskih institucija na prelazima koristi izraz „svedoci“, te da nemaju aktivnu ulogu. Ipak, Priština i dalje ima rezerve prema takvoj ideji.

Kako su javili kosovski mediji, Robert Kuper je juče s Editom Tahiri razgovarao preko video-linka, jer zbog snega i magle nije mogao da doputuje u Prištinu. Dan ranije posetio je Beograd, gde mu je sagovornik bio Borislav Stefanović.

Još bez odluke o lokalnim izborima na KiM

Predsednica Narodne skupštine Slavica Đukić Dejanović izjavila je da državni organi Srbije još nisu odlučili da li će lokalni izbori ovog proleća biti održani i na Kosovu. „Raspisivanje izbora i na teritoriji KiM političko je pitanje. Zakonski gledano, naravno da je KiM teritorija Srbije. Međutim, mi ne možemo potpuno zatvoriti oči pred realnošću, koja je ovakva kakva je, i sigurno je da će biti doneta politička odluka oko toga da li će lokalni izbori biti raspisani i za opštine na KiM“, rekla je Đukić Dejanović juče u Jagodini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari